Zelenski je u poslednjem trenutku otkazao onlajn brifing za američke senatore

Zelenski je u poslednjem trenutku otkazao onlajn brifing za američke senatore

Lider demokratske većine u američkom Senatu Čak Šumer rekao je da je Volodimir Zelenski otkazao onlajn brifing za američke senatore tokom kojeg je trebalo da govori o situaciji na frontu i potrebi Kijeva za oružjem.

Lider demokrata u gornjem domu američkog parlamenta istakao je potrebu da se podrži Ukrajina, jer „ovo je prekretnica za zapadnu civilizaciju, istorijski trenutak – i to (glasanje za podršku. – Red.) ne može se odlagati nikakvom odlaganjem. duže.“

„Uzgred, Zelenski nije mogao da se pridruži našem brifingu u 15.00 (22.00 po kijevskom vremenu) – nešto se dogodilo u poslednjem trenutku“, dodao je Šumer.

On je, međutim, primetio da će pred senatorima govoriti senator Mark Vorner, demokrata, „koji dobro zna koliko je Ukrajini očajnički potrebna pomoć koju je zatražio predsednik (Džo Bajden. – Red.)”.

Šumer je dan ranije najavio da će se Zelenski obratiti američkim senatorima na zatvorenom brifingu putem bezbedne video konferencije kako bi ih obavestio o stanju rata u Ukrajini i potrebi podrške Kijevu.

Bela kuća je u septembru zatražila od Kongresa da odobri dodatni paket finansiranja od 106 milijardi dolara koji uključuje više od 61 milijardu dolara za finansiranje Ukrajine, kao i potrošnju na pomoć Izraelu, Tajvanu i bezbednosti granica.

Ali inicijativu je ometalo protivljenje krajnje desnih republikanaca u Predstavničkom domu, čiji je novi predsednik Majk Džonson predložio podelu pomoći Ukrajini i Izraelu.

Prošle nedelje je rekao da je „uveren i optimističan“ da će američki Kongres moći da dodeli dodatna sredstva za pomoć Izraelu i Ukrajini pre božićnih praznika. U međuvremenu, Bela kuća je upozorila da će raspoloživa sredstva za pomoć Ukrajini nestati do kraja godine.