Kuleba je siguran da je „apsolutna većina“ u EU za pristupne pregovore sa Ukrajinom

Kuleba je siguran da je „apsolutna većina“ u EU za pristupne pregovore sa Ukrajinom

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba smatra da većina članica Evropske unije podržava početak pristupnih pregovora sa Ukrajinom, a na prevazilaženju protivljenja Mađarske „treba mnogo da se uradi”.

On je to izjavio na konferenciji za novinare sa šeficom Ministarstva spoljnih poslova Holandije Hankeom Brejns Sloat u Kijevu, prenosi „Evropska pravda“.

Jedna od glavnih tema njegovog sastanka sa holandskim kolegom, prema rečima Kulebe, bila je priprema za sastanak Evropskog saveta 14-15. decembra, na kojem se očekuje donošenje „istorijske odluke o početku pregovora sa Ukrajinom”. usvojeno.

„Svi ste u informacionom prostoru i vidite tenziju koju Mađarska stvara oko ovog pitanja. Glavno je da Ukrajinci shvate da na svakom rezultatu treba mnogo da se radi; ništa se ne daje tek tako“, naglasio je.

Ministar je dodao da u Evropskoj uniji postoji „apsolutna većina“ koja podržava otvaranje pregovora o članstvu sa Ukrajinom.

„I danas sam dobio uveravanje da će i Holandija podržati ovu odluku i da će aktivno lobirati za njeno usvajanje tokom sastanka Evropskog saveta. I mi smo zahvalni na tome“, zaključio je on.

Mađarska se protivi početku pregovora o pristupanju Ukrajine EU nakon što joj je Evropska komisija dala zeleno svetlo u novembru.

Mađarski premijer Viktor Orban je prethodnog dana pozvao predsedavajućeg Evropskog saveta Šarla Mičela da skine pregovore sa Ukrajinom o pristupanju EU sa dnevnog reda predstojećeg samita Evropskog saveta.