FBI: Nestanak američke moći globalnog nadzora bez naloga bio bi štetan

FBI: Nestanak američke moći globalnog nadzora bez naloga bio bi štetan

Direktor FBI Kristofer Rej je u utorak izvršio pritisak na senatski komitet da obnovi ovlašćenje američke vlade da sprovodi nadzor bez naloga van Sjedinjenih Država, tvrdeći da bi neuspeh u tome bio „razarajući” po sposobnosti organa za sprovođenje zakona za borbu protiv sajber pretnji i pretnji terorizma, piše Rojters.

Rej je rekao da su sveobuhvatna ovlašćenja za nadzor ovlašćena u skladu sa članom 702 Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi, koji bi trebalo da ističe krajem ovog meseca, od vitalnog značaja za nacionalnu bezbednost SAD.

„Istek važenja naših 702 ovlašćenja bio bi poražavajući za sposobnost FBI-a da zaštiti Amerikance od tih pretnji“, rekao je Rej na saslušanju Senatskog pravosudnog komiteta predvođenog demokratama.

„Ukidanje vlasti FBI-ju 702 bio bi oblik jednostranog razoružanja“, rekao je Rej, navodeći pretnje Irana i Kine.

Moć nadzora američke vlade je poslednjih godina bila pod lupom američkih zakonodavaca i sa desne i sa leve strane, posebno sposobnost federalnih organa za sprovođenje zakona da traže podatke o američkim državljanima prikupljenim kao deo nadzora stranih meta.

Dvostranački tim američkih zakonodavaca uveo je prošlog meseca zakon kojim se nameću nova ograničenja na pretrese komunikacija Amerikanaca i zabranjuju takozvana „backdoor” pretraga koja se poziva na opravdanje stranih obaveštajnih službi da bi špijunirali Amerikance.

Američki zvaničnici protivili su se novim zahtevima za nalog, tvrdeći da su informacije prikupljene u skladu sa zakonom bile od vitalnog značaja za suzbijanje sajber pretnji i sprečavanje stranih obaveštajnih operacija usmerenih protiv Sjedinjenih Država.

Rej je rekao panelu Senata da će FBI biti „dobri upravitelji naših vlasti“, navodeći reforme za koje je rekao da je FBI već napravio kao odgovor na kritike o upotrebi zakona od strane organa za sprovođenje zakona.

Rej, izabranik bivšeg predsednika Donalda Trampa, republikanac, pojavio se na saslušanju nakon što se suočio sa nizom napada republikanaca u Kongresu po pitanjima uključujući istragu o napadu na Kapitol 6. januara 2021. godine, istrazi predsednika Džoa Bajdena sina Hantera i tvrdnje da je FBI pritiskao kompanije društvenih medija da cenzurišu konzervativce.