Premijer liga najavljuje rekordni ugovor sa televizijom od 8,45 milijardi dolara

Premijer liga najavljuje rekordni ugovor sa televizijom od 8,45 milijardi dolara

Premijer liga je u ponedeljak objavila da je dogovorila rekordnih 6,7 milijardi funti (8,45 milijardi dolara) ugovor o domaćim televizijskim pravima za četvorogodišnji period počevši od sezone 2025/26.

Izveštava se da trenutni ugovor vredi oko 5 milijardi funti tokom trogodišnjeg ciklusa i pokriva 200 utakmica po sezoni.

Engleski vrh pozdravio je sporazume koje su dele različite emiteri kao „najveće ugovore o pravima na sportske medije ikada sklopljene u Velikoj Britaniji“.

Ski Sports i TNT Sports zadržali su svoja prava na prikazivanje utakmica uživo, a Amazon trenutno prikazuje 20 mečeva po sezoni, što nije deo sledećeg ciklusa.

Ski će prikazivati najmanje 215 utakmica uživo po sezoni, dok će TNT emitovati 52. BBC Sport će nastaviti da emituje najzanimljivije događaje preko programa Match of the Dai.

Zamračenje u subotu popodne, osmišljeno da bi se zaštitilo prisustvo u nižim ligama, ostaće, ali će po prvi put svi mečevi van onih koji su zakazani za subotu u 15:00 biti prikazani uživo.

Premijer liga se pohvalila povećanjem vrednosti prava uživo od četiri odsto u poređenju sa prethodnim procesom, ali će emiteri plaćati znatno manje po utakmici jer će prikazivati više utakmica svake sezone.

„Ishod ovog procesa naglašava snagu Premijer lige“, ​​rekao je izvršni direktor Premijer lige Ričard Masters.

„To je svedočanstvo našim klubovima, igračima i menadžerima koji nastavljaju da pružaju najkonkurentniji fudbal na svetu na punim stadionima, kao i navijačima, koji stvaraju atmosferu bez premca svake nedelje.

On je dodao: „Kao dugogodišnji i cenjeni partneri, Ski Sports i TNT Sports su poznati po tome što dosledno pružaju pokrivenost i programe svetske klase.

„Uživali smo u rekordnoj publici i posećenosti poslednjih sezona i znamo da će njihova stalna inovacija navesti više ljudi da gledaju i prate Premijer ligu.

Premijer liga je saopštila da će novi sporazum obezbediti finansijsku sigurnost klubovima u profesionalnom fudbalu najmanje do 2029. godine.

To je prvi tenderski proces Premijer lige od 2018. godine, pošto je trenutni ugovor pomeren 2021. na dodatne tri godine zbog uticaja pandemije korona virusa.

Sporazum će zadržati ogromnu finansijsku prednost koju klubovi Premijer lige uživaju u odnosu na svoje evropske konkurente zahvaljujući daleko unosnijim ugovorima o domaćim i međunarodnim TV pravima.

Međunarodna prava za englesku najvišu liniju prvi put su prošle godine pretekla vrednost domaćih prava i procenjuje se da će doneti 5,3 milijarde funti između 2022. i 2025. godine.

Premijer liga je činila 11 od 20 najboljih klubova u ovogodišnjoj Deloitte fudbalskoj novčanoj ligi, a šampion Mančester Siti je na prvom mestu.