Utvrđeno je da gubitak težine kroz mršavljenje značajno menja mikrobiom i moždanu aktivnost

Utvrđeno je da gubitak težine kroz mršavljenje značajno menja mikrobiom i moždanu aktivnost

Širom sveta, više od milijardu ljudi je gojazno. Gojaznost je faktor rizika za kardiovaskularne bolesti, dijabetes i neke vrste raka. Ali trajno gubljenje težine nije lako: poznato je da složene interakcije između telesnih sistema kao što su fiziologija creva, hormoni i mozak rade protiv toga. Jedna metoda za gubitak težine je intermitentna restrikcija energije (IER), gde se dani relativnog posta smenjuju sa danima normalnog jedenja.

„Ovde pokazujemo da IER dijeta menja osu ljudski mozak-creva-mikrobiom. Uočene promene u crevnom mikrobiomu i aktivnosti u regionima mozga povezanim sa dodatkom tokom i nakon gubitka težine su veoma dinamične i povezane tokom vremena“, rekao je poslednji autor dr Kiang Zeng, istraživač na Institutu za zdravstveni menadžment Opšte bolnice PLA u Pekingu. Studija je objavljena u Frontiers in Cellular and Infection Microbiologi.

Autori su koristili metagenomiku na uzorcima stolice, merenja krvi i funkcionalnu magnetnu rezonancu (fMRI) da bi proučavali promene u sastavu crevnog mikrobioma, fiziološkim parametrima i sastavu seruma, i aktivnosti mozga kod 25 gojaznih kineskih žena i muškaraca na IER dijeti. . Učesnici su bili u proseku stari 27 godina, sa BMI između 28 i 45.

„Zdrav, uravnotežen crevni mikrobiom je kritičan za energetsku homeostazu i održavanje normalne težine. Nasuprot tome, abnormalni mikrobiom creva može da promeni naše ponašanje u ishrani utičući na određene oblasti mozga uključene u zavisnost“, objasnio je koautor dr Jongli Li iz Odeljenja. zdravstvenog menadžmenta Narodne bolnice u provinciji Henan u Henanu, Kina.

Prvo, učesnici su prošli „fazu visoko kontrolisanog posta“ od 32 dana gde su dobijali personalizovane obroke koje je osmislio dijetetičar, sa kalorijskom vrednošću koja se postepeno smanjivala na jednu četvrtinu njihovog osnovnog energetskog unosa. Zatim su proveli 30 dana u „fazi nisko kontrolisanog posta“, gde su dobili listu preporučenih namirnica: učesnici koji su se savršeno pridržavali ove dijete dobijali bi 500 kalorija dnevno za žene i 600 kalorija dnevno za muškarce.

Do kraja studije njihova telesna težina se smanjila u proseku za 7,6 kg, ili 7,8%. Kao što se očekivalo, podvrgnuti su smanjenju telesne masti i obima struka.

Isto tako, njihov krvni pritisak i nivoi glukoze u plazmi natašte, ukupnog holesterola, HDL i LDL su smanjeni, kao i aktivnost ključnih enzima jetre. Ovo sugeriše da IER pomaže u smanjenju komorbiditeta povezanih sa gojaznošću kao što su hipertenzija, hiperlipidemija i disfunkcija jetre.

Autori su primetili smanjenje posle IER-a u aktivnosti regiona mozga uključenih u regulaciju apetita i zavisnosti. Unutar mikrobioma creva, brojnost bakterija Faecalibacterium prausnitzii, Parabacteroides distasonis i Bacterokles uniformis naglo se povećala, dok je Escherichia coli opala.

Dalje analize su pokazale da je obilje E. coli, Coprococcus dolazi i bakterija Eubacterium hallii negativno povezano sa aktivnošću leve orbitalne inferiorne frontalne vijuge mozga—za koju se zna da igra ključnu ulogu u izvršnoj funkciji, uključujući našu volju da izgubimo težinu. Nasuprot tome, brojnost bakterija P. distasonis i Flavonifractor plautii bila je u pozitivnoj korelaciji sa aktivnostima regiona mozga koji su povezani sa pažnjom, motornom inhibicijom, emocijama i učenjem.

Ovi rezultati sugerišu da su promene u mozgu i mikrobiomu tokom i nakon gubitka težine povezane – bilo zato što izazivaju jedna drugu, ili zato što nepoznati drugi faktor izaziva oboje. Pošto je studija korelacija, ona ne može da reši pravac osnovne uzročnosti.

„Smatra se da mikrobiom creva komunicira sa mozgom na složen, dvosmeran način. Mikrobiom proizvodi neurotransmitere i neurotoksine koji pristupaju mozgu preko nerava i cirkulacije krvi. Zauzvrat mozak kontroliše ponašanje u ishrani, dok hranljive materije iz naše ishrane promenite sastav crevnog mikrobioma“, rekao je koautor dr Sjaoning Vang sa Instituta za gerijatriju Opšte bolnice PLA.

Koautor dr Liming Vang, takođe sa Instituta za zdravstveni menadžment u Pekingu, rekao je: „Sledeće pitanje na koje treba odgovoriti je precizan mehanizam kojim mikrobiom creva i mozak komuniciraju kod gojaznih ljudi, uključujući i tokom gubitka težine. mikrobiom creva i regioni mozga su kritični za uspešan gubitak težine i održavanje zdrave težine?“