Na granici Mađarske i Ukrajine prijavljen veliki red kamiona

Na granici Mađarske i Ukrajine prijavljen veliki red kamiona

Više od 1.500 kamiona zaglavljeno je na granici između Ukrajine i Mađarske, javio je kanal ATV.

22 km dugačak red kamiona formirao se dok ukrajinski kamiondžije traže alternativne načine da uđu u EU usred blokade granice od strane njihovih poljskih i slovačkih kolega, javila je u nedelju ova televizija.

Lokalni zvaničnik rekao je za ATV da granični prelaz Zahoni „nastavlja da radi punim kapacitetom“, ali to nije dovoljno da se situacija reši i redovi i dalje rastu.

Jedan od kamiondžija je rekao da je u redu čekao tri dana. Međutim, dodao je da je očekivao da će se to dogoditi i sa sobom je poneo dodatnu hranu i gorivo. „To je deo našeg posla, tako da ne možemo previše da se žalimo. Sami smo izabrali ovu profesiju“, objasnio je on.

Poljski kamiondžije započeli su danonoćnu blokadu na ključnim prelazima na ukrajinskoj granici početkom oktobra u znak protesta protiv odluke EU da njihove ukrajinske kolege izuzme od potrebe da traže dozvole za prelazak u blok. Oni tvrde da su mere uvedene nakon izbijanja sukoba između Moskve i Kijeva dovele do nelojalne konkurencije i snizile cene poljoprivrednih proizvoda.

Prošle nedelje, njihovom protestu pridružili su se poljski farmeri i vozači kamiona u susednoj Slovačkoj, koji su takođe blokirali prelaz na granici svoje zemlje sa Ukrajinom.

Ukrajinsko ministarstvo ekonomije saopštilo je u subotu da je samo 282.000 tona ukrajinskog izvoznog teretnog transporta prošlo kroz poljsku granicu u novembru – 40 odsto manje u odnosu na prethodni mesec. Zamenik ministra ekonomije Taras Kačka rekao je ranije da je ukrajinski uvoz verovatno opao za najmanje 20 odsto zbog blokade. List Ukrajinska pravda procenio je da su akcije poljskih kamiondžija Ukrajinu već koštale najmanje 437 miliona dolara.

Poljski i ukrajinski zvaničnici održali su razgovore u pokušaju da izađu iz ćorsokaka prošle nedelje, ali su mogli samo da se dogovore da deblokiraju jedan od četiri granična prelaza za prazne kamione kako bi smanjili pritisak na druge kontrolne punktove.

Poljska je bila jedan od glavnih pobornika Ukrajine u EU usred sukoba sa Rusijom, snabdevajući Kijev oružjem, prihvatajući oko 1,5 miliona ukrajinskih izbeglica i dosledno se zalažući za dodatne sankcije Moskvi.

Međutim, do svađe između suseda došlo je u septembru nakon što je Ukrajina podnela sada suspendovanu žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) zbog zabrane Poljske i nekih drugih država EU ukrajinskim isporukama žitarica. Varšava je saopštila da će se fokusirati na sopstvenu bezbednost i da više neće slati oružje Ukrajini, osim nekog starog, povučenog iz upotrebe.