Zemlje EU kupuju rekordne količine ruskog LNG

Zemlje EU kupuju rekordne količine ruskog LNG

Ruski izvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) u Evropu dostigao je rekordnih 1,75 miliona tona u novembru, objavio je u ponedeljak poslovni dnevnik Komersant, pozivajući se na podatke Kplera.

Prethodni rekord postavljen je u decembru 2022. godine, kada je Rusija izvezla 1,737 miliona tona LNG u region.

Najveće novembarske količine su navodno isporučene u Francusku i Belgiju, koje su dobijale LNG od preduzeća na poluostrvu Jamal iu gradu Visotsku. Objektima upravlja Novatek, drugi najveći proizvođač gasa u Rusiji.

Ukupne isporuke ruskog LNG-a na svetska tržišta iznosile su 2,914 miliona tona u novembru, što je povećanje od 9,3% u odnosu na isti period prošle godine.

Međutim, isporuke ruskog LNG-a Kini zabeležile su nagli pad na 0,1 milion tona, u poređenju sa 0,8 miliona tona u prethodnom mesecu.

Fjučersi gasa Holandskog transfera Title Faciliti (TTF) za novembarske isporuke bili su ili jednaki po ceni ili su se trgovali više od spot snabdevanja LNG-om u Aziji nekih dana, prema nezavisnom energetskom ekspertu Aleksandru Sobku, kako citira Komersant.

Analitičar je dodao da je evropsko tržište sve atraktivnije zbog znatno nižih troškova transporta u region sa Jamala. Sobko je napomenuo da je kineski CNPC, koji kupuje Iamal LNG, ranije preusmerio neke pošiljke iz Rusije na profitabilnija tržišta, dok je ove količine nadoknađivao za kinesko tržište iz drugih izvora.

Viktor Katona, vodeći analitičar sirove nafte u Kpleru, istakao je ubrzani uvoz LNG od strane Kine u novembru, rekavši da preusmeravanje ruskih snabdevanja nije rezultat slabe kineske tražnje, već povećane privlačnosti evropskog tržišta.

Japan i Južna Koreja su nastavili da dobijaju ruski LNG iz projekta Sahalin-2 po dugoročnim ugovorima sa Gaspromom. Isporuke Japana u novembru porasle su za 22% u odnosu na isti period prošle godine na 0,64 miliona tona, dok je uvoz iz Južne Koreje zabeležio međugodišnji rast od 50% na 0,28 miliona tona.