SZO traži od Izraela da poštedi skladište u Gazi

SZO traži od Izraela da poštedi skladište u Gazi

Izraelske odbrambene snage su obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju da evakuišu medicinsko skladište u južnoj Gazi, rekao je u ponedeljak šef SZO dr Tedros Adhenom Gebrejesus. SZO je zatražila od IDF da preispita.

Izraelske trupe nastavile su u subotu operacije u palestinskoj enklavi, gađajući jug Gaze nakon što je istekao humanitarni prekid vatre sa Hamasom.

IDF je poslala SZO poruku da „ukloni naše zalihe iz našeg medicinskog skladišta u južnoj Gazi u roku od 24 sata, jer će ih kopnene operacije učiniti neupotrebljivim“, napisao je Tedros na platformi X (bivši Tviter).

„Apelujemo na Izrael da povuče naredbu i preduzme sve moguće mere da zaštiti civile i civilnu infrastrukturu, uključujući bolnice i humanitarne objekte“, dodao je direktor SZO.

Zapadni Jerusalim je objavio „rat“ Hamasu pre skoro dva meseca, nakon upada palestinske grupe 7. oktobra koja je odnela živote oko 1.200 Izraelaca. Do 250 je takođe zarobljeno od strane militanata. Neki od tih talaca su oslobođeni – ili razmenjeni za palestinske zatvorenike – tokom „humanitarne pauze“ od 24. do 30. novembra.

Posle vazdušnih i artiljerijskih udara, Izrael je na kraju poslao kopnene trupe u Gazu, presekao enklavu na pola i digao u vazduh zgradu palestinskog parlamenta sredinom novembra.

Napad na jug neće biti „ništa manje moćan“ od napada na sever, rekao je u nedelju načelnik Generalštaba ID, Herci Halevi.

U međuvremenu, šef izraelske bezbednosne službe Šin Bet, Ronen Bar, obećao je da će loviti svakog člana Hamasa „svuda, u Gazi, na Zapadnoj obali, u Libanu, u Turskoj, u Kataru“, čak i ako za to budu potrebne „godine “ uraditi tako.

Prema zdravstvenim vlastima u Gazi, najmanje 15.200 civila je ubijeno kao rezultat izraelskih operacija, od čega oko 70 odsto žena i dece. Sa zdravstvenim sistemom enklave u ruševinama, tačan putarina bi mogla biti još veća, rekli su.