Stelantis potvrdio proizvodnju električne verzije Fiata „Panda“ u Srbiji, što izaziva proteste italijanskih sindikata

Stelantis potvrdio proizvodnju električne verzije Fiata „Panda“ u Srbiji, što izaziva proteste italijanskih sindikata

Međunarodni konzorcijum proizvođača vozila „Stelantis“ potvrdio je odluku da proizvede svoju buduću verziju modela Fiata „Panda“ s isključivim električnim pogonom u Srbiji. Ova odluka je najavljena tokom posete premijerke Italije Đorđe Meloni Beogradu, a električna verzija „Pande“ se očekuje sredinom 2024. godine.

Ova odluka je izazvala žučne proteste italijanskih sindikata, zabrinutih za sudbinu radnih mesta u italijanskim fabrikama Fiat-a. Trenutna verzija „Pande“ proizvodi se u fabrici Pomiljano D’Arko kod Napulja.

Portparol „Stelantisa“ ističe da trenutna verzija „Pande“, koja se proizvodi u Italiji, odgovara potrebama velikog broja korisnika, posebno Italijana, i neće direktno konkurisati s modelom koji će se proizvoditi u Srbiji, jer će biti na drugačijoj platformi i drugačije pozicioniran.

Sindikati u Italiji protestuju protiv ove odluke, smatrajući je neprihvatljivom i tražeći garancije za sadašnji nivo proizvodnje i zapošljavanja u italijanskim fabrikama Fiat-a. Očekuje se da će ova tema biti deo okruglog stola o automobilskom sektoru koji će se održati u Rimu, a učestvovaće Stelantis, sindikati i predstavnici regija.

Stelantis je prošle godine u Italiji proizveo 685.753 vozila, a planira se stvaranje uslova koji će omogućiti proizvodnju milion vozila godišnje u Italiji do 2028. ili 2030. godine.