Nigerska hunta opoziva ključne bezbednosne sporazume sa EU i obraća se Rusiji za odbrambeno partnerstvo

Nigerska hunta opoziva ključne bezbednosne sporazume sa EU i obraća se Rusiji za odbrambeno partnerstvo

Nigerska hunta je u ponedeljak ukinula dva ključna vojna sporazuma koja je zapadnoafrička nacija potpisala sa Evropskom unijom kako bi pomogla u borbi protiv nasilja u afričkom regionu Sahel, dok su čelnici vojske te zemlje i visoki ruski zvaničnik odbrane razgovarali o vojnoj saradnji, piše AP.

Pre puča kojim je svrgnut predsednik zemlje Mohamed Bazum, Niger je bio Zapadni i poslednji veliki bezbednosni partner Evrope u Sahelu, ogromnom regionu južno od pustinje Sahare koji su islamske ekstremističke grupe pretvorile u žarište globalnog terorizma.

U dopisu, ministarstvo spoljnih poslova Nigera je saopštilo da je vlada odlučila da „povuče privilegije i imunitete dodeljene“ u okviru Misije vojnog partnerstva EU u Nigeru koja je pokrenuta u februaru i da shodno tome „nema zakonske obaveze“ u vezi sa tim partnerstvom.

Takođe je otpustio Misiju EU za izgradnju civilnih kapaciteta osnovanu 2012. godine radi jačanja sektora unutrašnje bezbednosti Nigera, efektivno poništivši njeno odobrenje za misije.

Događaji su najnoviji u rastućim političkim tenzijama između Nigera i EU od julskog puča.

U retkoj poseti u nedelju, ruska delegacija koju je predvodio zamenik ruskog ministra odbrane Lounous-Bek Evkourov sastala se sa liderom nigerske hunte, generalom Abdurahmanom Čianijem, i državnim ministrom za nacionalnu odbranu Salifuom Modijem. Dve strane su u ponedeljak održale još sastanaka na kojima su razgovarali o vojnim i odbrambenim pitanjima.

„U središtu razgovora je jačanje saradnje između dve zemlje u oblasti odbrane“, navodi se u saopštenju nigerskog ministarstva odbrane.

Većina spoljno-ekonomskih i bezbednosnih saveznika Nigera sankcionisala je zemlju, uključujući Francusku, koja je imala 1.500 vojnika koji su delovali u Nigeru. Svi oni su zamoljeni da odu.

Analitičari kažu da iako su regionalne i međunarodne sankcije koje su prisiljavale huntu da preokrene državni udar stisle zemlju, one su takođe ohrabrile vojnu vladu dok konsoliduje svoju vlast i traži nova partnerstva.