Ostaci pet članova posade pronađeni nakon što se američki avion Osprei srušio kod Japana

Ostaci pet članova posade pronađeni nakon što se američki avion Osprei srušio kod Japana

Američki i japanski ronilački timovi pronašli su ostatke još pet članova posade iz aviona V-22 Osprej koji se prošle nedelje srušio kod zapadnog Japana, saopštio je Pentagon u ponedeljak.

Osam članova posade bilo je u avionu sa nagibnim rotorom kada se srušio tokom rutinske misije obuke u sredu kod obala ostrva Jakušima, oko 1.040 km jugozapadno od prestonice Tokija.

Pre ovonedeljnog otkrića, jedno telo je pronađeno. Dva člana posade su i dalje nestala.

„U toku su zajednički napori da se preostali članovi posade izvuku iz olupine“, rekla je portparol Pentagona Sabrina Sing.

„Pošto se nastavljaju napori za lociranje i oporavak cele posade, privatnost porodica i najmilijih pogođenih ovim tragičnim incidentom ostaje velika zabrinutost.

Nakon pada, američka vojna jedinica kojoj je pripadao avion V-22 Osprei obustavila je letne operacije. Međutim, američka vojska je saopštila da će drugi avioni nastaviti da lete nakon bezbednosnih provera.

Tokio je izrazio zabrinutost zbog nastavka letova kompanije Osprei. Raspoređivanje aviona u Japanu bilo je kontroverzno, a kritičari vojnog prisustva SAD na jugozapadnim ostrvima kažu da je podložan nesrećama.

Pacifistički Japan je domaćin najveće prekomorske koncentracije američke vojne moći, sa zemljom koja je dom jedine američke udarne grupe napred raspoređenih nosača, njenog azijskog vazdušnog čvorišta, borbenih eskadrila i ekspedicionih snaga američkog marinskog korpusa.