Spotifaj je u trećem krugu otpuštanja ove godine otpušta 17% svoje globalne radne snage

Spotifaj je u trećem krugu otpuštanja ove godine otpušta 17% svoje globalne radne snage

Spotifaj kaže da otpušta 17% svoje globalne radne snage, što je treći krug otpuštanja servisa za striming muzike ove godine, jer se kreće na smanjenje troškova dok se fokusira na to da postane profitabilan.

U poruci zaposlenima objavljenoj na blogu kompanije u ponedeljak, izvršni direktor Danijel Ek rekao je da se poslovi ukidaju kao deo „strateške preorijentacije“. U objavi nije precizirano koliko će zaposlenih ostati bez posla, ali je portparol potvrdio da je reč o oko 1.500 ljudi.

Spotifaj je koristio jeftino finansiranje za proširenje poslovanja i „značajno uložio“ u zaposlene, sadržaj i marketing 2020. i 2021. godine, navodi se u postu na blogu.

Ali Ek je nagovestio da je kompanija uhvaćena jer su centralne banke prošle godine počele da povećavaju kamatne stope, što može usporiti privredni rast. I jedni i drugi predstavljaju izazov, rekao je on.

„Sada se nalazimo u veoma drugačijem okruženju. I uprkos našim naporima da smanjimo troškove prošle godine, naša struktura troškova za ono gde treba da budemo je i dalje prevelika“, rekao je on.

Ek je rekao da će „mrša struktura“ kompanije obezbediti „Spotifi kontinuiranu profitabilnost“.

Stokholmski Spotifaj zabeležio je neto gubitak od 462 miliona evra (oko 500 miliona dolara) za devet meseci do septembra.

Kompanija je u januaru objavila da otpušta 6% ukupnog osoblja. U junu je smanjio broj zaposlenih za još 2% ili za oko 200 radnika, uglavnom u svojoj podcast diviziji.

Tehnološke kompanije kao što su Amazon, Google, Microsoft, Meta i IBM ove godine su najavile stotine hiljada otpuštanja radnih mesta.