Španski mediji podneli tužbu protiv Mete od 550 miliona evra

Španski mediji podneli tužbu protiv Mete od 550 miliona evra

Grupa koja predstavlja preko 80 španskih medija podnela je u ponedeljak tužbu od 550 miliona evra (600 miliona dolara) protiv vlasnika Instagrama Mete zbog navodnog kršenja propisa Evropske unije o zaštiti ličnih podataka.

Meta, koja takođe poseduje Facebook i VhatsApp, izvlači lične podatke od svojih korisnika i prodaje ih oglašivačima, ali se dugo bori da pruži opravdanje za praksu koja zadovoljava zakone EU o privatnosti podataka.

Špansko udruženje za izdavanje novina AMI saopštilo je da je Meta „sistematsko” korišćenje ličnih podataka korisnika njenih platformi između maja 2028. i jula 2023. prekršila pravila EU koja zahtevaju od kompanija da dobiju saglasnost korisnika da koriste njihove lične podatke za oglašavanje.

Ova praksa je stvorila nelojalnu konkurenciju na tržištu oglašavanja pošto je američki tehnološki gigant mogao da ponudi personalizovane oglase koji predstavljaju nelojalnu konkurenciju koristeći podatke koje je „nelegitimno stekao“, navodi se u saopštenju udruženja u kojem se objašnjava tužba podneta privrednom sudu.

Udruženje grupiše glavne španske medijske kompanije kao što su Prisa, izdavač najprodavanijih dnevnih novina El Pais i Vocento, vlasnik konzervativnog dnevnika ABC.

Meta je „izgradila svoju dominantnu poziciju na tržištu oglašavanja zanemarujući propise“ u vezi sa zaštitom ličnih podataka, čime je nanela „očiglednu štetu španskim medijima do te mere da njihovu održivost dovede u opasnost“, rekao je predsednik AMI Hoze Žoli u saopštenju.

S kojim je kontaktirao AFP, Meta nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Kompanija je prošlog meseca počela da nudi uslugu pretplate bez reklama u Evropi za Instagram i Fejsbuk, za koje je rekla da je u skladu sa pravilima EU da se korisnicima mora dati izbor da li se njihovi podaci mogu prikupljati i koristiti za ciljane reklame. Korisnici i dalje mogu da se odluče za besplatnu uslugu podržanu oglasima.

Grupa za digitalna prava u Austriji podnela je žalbu protiv nove usluge austrijskom regulatoru, rekavši da se radi o plaćanju naknade za osiguranje privatnosti.