Predsedavajući Vrhovne rade Ukrajine razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta uoči ključne sednice

Predsedavajući Vrhovne rade Ukrajine razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta uoči ključne sednice

Predsedavajući Vrhovne rade Ukrajine, Ruslan Stefančuk, sastao se sa predsednikom Evropskog saveta, Šarlom Mišelom, uoči planirane sednice Evropskog saveta zakazane za 5. decembar 2023. godine.

Relevantnu izjavu je dao Stefančuk na svom Fejsbuk profilu, naglašavajući važnost sastanka i očekivanja od predstojeće sednice Evropskog saveta. Istakao je da uprkos ruskoj agresiji, Ukrajina odlučno radi na ostvarivanju visokih evropskih standarda, sa ciljem otpočinjanja pristupnih pregovora sa EU u bliskoj budućnosti.

Stefančuk je najavio da će Vrhovna rada Ukrajine uskoro glasati o ključnim zakonima koji se odnose na Nacionalni antikorupcijski biro Ukrajine (NABU), izjašnjavanje i prava nacionalnih manjina. Dodao je da su odluke koje donosi parlament usmerene ka iskazivanju spremnosti Ukrajinaca da se vrate evropskim vrednostima.

Sednica Evropskog saveta zakazana za 5. decembar 2023. godine imaće značajan fokus na predlozima za otpočinjanje pristupnih pregovora sa Ukrajinom, a izaslanici 27 država članica EU će se okupiti kako bi razmotrili ove predloge.