GM Cruise bi se mogao suočiti sa kaznama zbog ‘obmanjivanja’ regulatora nakon nesreće

GM Cruise bi se mogao suočiti sa kaznama zbog ‘obmanjivanja’ regulatora nakon nesreće

Robo-taksi jedinica General Motors-a, Cruise, suočava se sa mogućim kaznama i sankcijama nakon što nije otkrila sve detalje nesreće koja se dogodila 2. oktobra. U toj nesreći, robotaksi Cruise je povukao pešaka 20 stopa nakon što ga je udario drugi automobil. Ova situacija stavlja dodatni regulatorni pritisak na GM i Cruise, koji već pokušavaju ponovo izgraditi poverenje nakon kontroverze oko pružanja informacija o nesreći u San Francisku.

Komisija za javna komunalna preduzeća Kalifornije (CPUC) naredila je Cruiseu da se pojavi na saslušanju 6. februara, optužujući ih za obmanjivanje komisije i davanje netačnih komentara javnosti u vezi sa nesrećom. CPUC ima ovlašćenje da izrekne novčane kazne do 100.000 dolara dnevno u slučaju prekršaja, uz moguće druge sankcije, uključujući suspenziju ili ukidanje dozvole za rad.

Nakon ove nesreće, Cruise je obustavio sve vožnje autonomnih vozila u Sjedinjenim Državama, proširio pregled bezbednosti i došlo je do promena u rukovodstvu kompanije. GM je angažovao spoljnu advokatsku firmu za reviziju ponašanja menadžmenta Cruisea u vezi sa incidentom, a kompanija planira ponovno pokretanje u jednom gradu pre nego što se proširi na druge.

Očekuje se da će ova situacija usporiti napore GM-a i Cruisea da ponovo uspostave poverenje i nastave sa autonomnim taksijima u Kaliforniji. Investitori GM-a izražavaju zabrinutost i smatraju da će Cruiseu biti potrebno duže vreme da povrati poverenje javnosti.