Orban traži da se članstvo Ukrajine u EU skine sa dnevnog reda na samitu bloka

Orban traži da se članstvo Ukrajine u EU skine sa dnevnog reda na samitu bloka

Mađarski premijer Viktor Orban zatražio je u ponedeljak da se članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji i milijarde evra finansiranja za tu ratom razorenu zemlju skinu sa dnevnog reda na samitu lidera bloka sledeće nedelje.

U pismu predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, koji će predsedavati samitom od 14. do 15. decembra u Briselu, Orban je insistirao da je najpre potrebna „strateška diskusija“ o evropskoj budućnosti Ukrajine i upozorio da bi forsiranje odluke moglo da uništi jedinstvo EU.

Odluke o proširenju EU i reviziji njenog dugoročnog budžeta, koji uključuje 50 milijardi evra (54,1 milijardu dolara) pomoći Kijevu, može da donese samo jednoglasno svih 27 zemalja članica.

„S poštovanjem vas pozivam da ne pozivate Evropski savet da odluči o ovim pitanjima u decembru, jer bi očigledan nedostatak konsenzusa neizbežno doveo do neuspeha“, napisao je Orban u pismu od 4. decembra u koje je preneo Asošiejted pres.

Lideri EU, napisao je, „moraju da izbegnu ovaj kontraproduktivan scenario zarad jedinstva, naše najvažnije imovine“. On nije eksplicitno rekao da će Mađarska staviti veto na bilo kakve poteze za otvaranje pregovora o članstvu sa Ukrajinom, ali je pretnja bila implicitna.

Mišelova kancelarija je odbila da komentariše.

Ukrajina računa da će fondovi EU pomoći svojoj ratom pogođenoj ekonomiji da opstane u narednoj godini.

Prošlog meseca, Evropska komisija, koja nadgleda proces proširenja, preporučila je da se Ukrajini dopuste otvoreni pregovori o članstvu kada se pozabavi pitanjima upravljanja kao što su korupcija, problemi lobiranja i ograničenja koja bi mogla sprečiti njene manjine da uče i čitaju na svojim jezicima.

Orban je takođe tvrdio da je Ukrajina „svetlosnim godinama“ udaljena od pridruživanja EU i da njeno članstvo ne bi bilo u interesu Mađarske.

On se naširoko smatra jednim od najbližih saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina u Evropi, a njegova nacionalistička vlada se dugo zalagala protiv sankcija EU Rusiji zbog njene invazije 2022. i zadržavala je finansijsku pomoć Kijevu.

Orban je takođe tvrdio da pregovori o pridruživanju ne bi trebalo da počnu sa zemljom u ratu i da bi članstvo Ukrajine drastično promenilo način na koji 27-člana EU raspoređuje sredstva među zemljama članicama.

Orban je u pismu kritikovao predlog komisije da se započnu razgovori iako nisu ispunjeni svi preduslovi, rekavši da to „označava kraj politike proširenja Evropske unije kao objektivnog instrumenta zasnovanog na zaslugama“.

On je predlog komisije za srednjoročnu reviziju budžeta za 2021-27, koji je eksplodirao zbog potrošnje za suzbijanje uticaja pandemije COVID-19 i ruskog rata na Ukrajinu, opisao kao „neutemeljen, neuravnotežen i nerealan predlog. ”

Orban se našao u sukobu sa Komisijom zbog zabrinutosti u Briselu o vladavini zakona i standardima korupcije u Mađarskoj. EU je zamrznula milijarde sredstava Budimpešti zbog nedostataka, ali je oslobodila nešto novca poslednjih nedelja i očekuje se da će to ponovo učiniti pre samita.

Orbanovo pismo navodi da novooslobođena sredstva nisu promenila mišljenje o Ukrajini.