Nešto je ubilo ovu veliku belu ajkulu, i konačno znamo šta

Nešto je ubilo ovu veliku belu ajkulu, i konačno znamo šta

U oktobru je velika bela ajkula isplivala na plažu u južnoj Australiji čija je unutrašnjost upadljivo nestala.

Veliki komadi mesa bili su nasilno iščupani iz njegovog trupa, ali glava, rep i peraja su izgledali netaknuti.

Naučnici sada mogu da potvrde ono što su tada sumnjali: da su orke stajale iza napada na ovog vrhunskog predatora.

Tragovi ugriza su „prilično tipični za kitove ubice“, rekao je Adam Miler, vodeni ekolog sa Univerziteta Deakin, za ABC Radio Melburn.

Njegov tim je uzeo bris rana i otkrio da su „napunjene DNK kitova ubica“, rekao je Miler. „Dakle, to je pomalo pušački pištolj.“

Orke (Orcinus orca) su uhvaćene kako prave sašimi od velikih belih ajkula (Carcharodon carcharias) u Južnoj Africi, a viđene su kako uznemiravaju velike bele ajkule u Južnoj Australiji, ali ovo je prvi dokaz grabežljivca u australijskim vodama, rekao je Miler.

Oko sedam kitova ubica primećeno je kako kruže oko zaliva u danima pre napada, rekao je on. Ovo je uključivalo tri orke koje su se mogle identifikovati kroz njihove karakteristične oznake kao dobro poznati mužjaci Bent, Tip i Ripple.

Osakaćeni leš velike bele ajkule pronađen je u oktobru u blizini Kejp Bridžvotera u Viktoriji. Miler i njegov tim su radili sa grupama Prvih nacija i vladinim vlastima na nabavci leša.

Većina lešina ajkula je ostavljena da trune jer su orke „zaista izbirljive u jelu“, rekao je Miler. Oni napadaju donji deo ajkule i „efikasno isisavaju jetru“, rekao je on.

Jetra ajkule su masna, velika i veoma hranljiva. Takođe su živahni, što ih čini pristupačnom užinom za orke.

Poznato je da orke koje žive u australijskim vodama gule jetru drugog plena, uključujući plave ajkule (Prionace glauca) i kratkopere mako ajkule (Isurus okirinchus).

U Južnoj Africi, par orka serijskih ubijanja pod nadimkom Port i Desni, teroriše obalu Gansbaja od 2015. godine, iskorišćavajući najmanje osam velikih belih ajkula i navodeći druge ajkule da napuste ovu oblast.

Velike bele ajkule su ranjiva vrsta, sa populacijom od samo oko 300 u australijskim vodama, rekao je Miler. Orke su njihov jedini poznati grabežljivac.

Nije poznato koliko su takvi napadi na velike bele ajkule uobičajeni u Australiji, rekao je Miler.

Smatra se da Australija ima dve mahune orka, od kojih svaka sadrži desetine jedinki.

Mahune orke mogu naučiti grabežljivo ponašanje jedni od drugih. „One su neverovatno inteligentne životinje“, rekao je on.

Pametan timski rad omogućava orkama da love neke od najvećih plena na Zemlji, uključujući, u najmanje tri slučaja, odrasle plave kitove.