Najveći nuklearni fuzioni reaktor svečano otvoren

Najveći nuklearni fuzioni reaktor svečano otvoren

U Japanu je u petak svečano otvoren najveći eksperimentalni nuklearni fuzioni reaktor na svetu, tehnologija koja je u povoju, ali je neki proglašavaju odgovorom na buduće energetske potrebe čovečanstva.

Fuzija se razlikuje od fisije, tehnike koja se trenutno koristi u nuklearnim elektranama, spajanjem dva atomska jezgra umesto razdvajanja jednog.

Cilj reaktora JT-60SA je da istraži izvodljivost fuzije kao bezbednog, velikog i bezugljičnog izvora neto energije – sa više energije nego što je uloženo u njenu proizvodnju.

Mašina visoka šest spratova, u hangaru u Naki severno od Tokija, sastoji se od „tokamak“ posude u obliku krofne koja sadrži uskovitlanu plazmu zagrejanu na 200 miliona stepeni Celzijusa (360 miliona stepeni Farenhajta).

To je zajednički projekat između Evropske unije i Japana, i preteča je njegovog velikog brata u Francuskoj, Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER) u fazi izgradnje.

Krajnji cilj oba projekta je da nateraju jezgra vodonika da se spoje u jedan teži element, helijum, oslobađajući energiju u obliku svetlosti i toplote, i oponašajući proces koji se odvija unutar Sunca.

Istraživači na ITER-u, koji je iznad budžeta, kasni i suočava se sa velikim tehničkim problemima, nadaju se da će postići sveti gral tehnologije nuklearne fuzije, neto energiju.

Sem Dejvis, zamenik vođe projekta za JT-60SA, rekao je da će nas uređaj „približiti fuzionoj energiji“.

„To je rezultat saradnje između više od 500 naučnika i inženjera i više od 70 kompanija širom Evrope i Japana“, rekao je Dejvis na inauguraciji u petak.

Evropski komesar za energetiku Kadri Simson rekao je da je JT-60SA „najnapredniji tokamak na svetu“, nazvavši početak operacija „prekretnicom za istoriju fuzije“.

„Fuzija ima potencijal da postane ključna komponenta za energetski miks u drugoj polovini ovog veka“, dodao je Simson.

Podvig „neto dobitka energije“ uspeo je prošlog decembra u Nacionalnom postrojenju za paljenje u Nacionalnoj laboratoriji Lorens Livermor u Sjedinjenim Državama, gde se nalazi najveći laser na svetu.

Američko postrojenje koristi drugačiji metod od ITER-a i JT-60SA poznat kao inercijalna zatvorena fuzija, u kojoj se laseri visoke energije istovremeno usmeravaju u cilindar veličine naprstka koji sadrži vodonik.

Američka vlada je rezultat nazvala „značajnim dostignućem“ u potrazi za izvorom neograničene, čiste energije i prestankom oslanjanja na fosilna goriva koja emituju ugljenik i koja izazivaju klimatske promene, kao i geopolitičke preokrete.

Za razliku od fisije, fuzija ne nosi rizik od katastrofalnih nuklearnih nesreća – poput one koja je viđena u Fukušimi u Japanu 2011. – i proizvodi daleko manje radioaktivnog otpada nego trenutne elektrane, kažu njeni eksponenti.