50 naftnih i gasnih kompanija obećava smanjenje operativnih emisija

50 naftnih i gasnih kompanija obećava smanjenje operativnih emisija

Pedeset naftnih i gasnih kompanija koje predstavljaju 40 odsto globalne proizvodnje obećale su da će dekarbonizirati svoje poslovanje do 2050. na klimatskim pregovorima UN COP28 u Dubaiju u subotu.

Saudijski gigant Aramco i ADNOC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata bili su među 29 nacionalnih kompanija koje su potpisale neobavezujući sporazum koji je takođe predviđao nultu emisiju metana i eliminisanje rutinskog spaljivanja u ovoj deceniji.

Aramco, najveća svetska naftna kompanija, i ADNOC, čiji je izvršni direktor Sultan Al Jaber predsednik CO28, već su najavili slične ciljeve za smanjenje CO 2 — koji ne uključuju emisije kada njihova goriva koriste kupci.

„Dok su mnoge nacionalne naftne kompanije po prvi put usvojile net-nula ciljeve za 2050. godinu, znam da one i drugi mogu i moraju da urade više“, rekao je Džaber.

Za razliku od zapadnih naftnih kompanija, koje javnost intenzivno ispituje, nekoliko velikih nacionalnih naftnih kompanija je najavilo takve ciljeve.

PetroChina i brazilski Petrobras takođe su potpisali novi sporazum, nazvan Povelja o dekarbonizaciji nafte i gasa.

Nacionalna naftna kompanija Libije, malezijski Petronas i Sonangol iz Angole su takođe bili među potpisnicima, zajedno sa francuskim TotalEnergies, ​​američkom firmom EkkonMobil i britanskim BP i Shell.

Povelja je deo skupa inicijativa osmišljenih da ubrzaju dekarbonizaciju globalne energetske industrije, pripremljenih u godini koja je prethodila COP28.

To su dobrovoljne obaveze za razliku od odluka COP28, koje se donose konsenzusom između skoro 200 zemalja pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Melani Robinson, iz Instituta za svjetske resurse, neprofitnog istraživačkog tijela, rekla je da sporazum pokazuje da neobavezujuća obećanja industrije nisu dovoljna za rješavanje klimatskih promjena.

„Ova povelja je dokaz da dobrovoljne obaveze industrije nafte i gasa nikada neće podstaći nivo ambicija neophodan za suočavanje sa klimatskom krizom“, rekla je ona.

„Ne možemo da ispunimo naše klimatske ciljeve osim ako vlade ne postave politike koje brzo i ravnopravno prebacuju našu ekonomiju od fosilnih goriva.“