Đilas i Tadić u oštroj razmeni optužbi: Pregovori o zajedničkoj listi propali

Đilas i Tadić u oštroj razmeni optužbi: Pregovori o zajedničkoj listi propali

Nakon što je predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić izjavio da su propali pregovori o zajedničkoj izbornoj listi „Srbija protiv nasilja“ zbog uključenja lidera Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa, usledila je oštra razmena optužbi između dva lidera opozicionih stranaka.

Tadić je u javnom obraćanju naveo da je Đilas svojim angažmanom rasturio dogovorenu koaliciju, optužujući ga za uticaj „u određenim medijima i finansijskom snagom“. Tvrdi da su pregovori bili u zastoju od trenutka kada se Đilas uključio u proces.

U brzom odgovoru, Đilas je poručio da Tadić nije njegov politički protivnik, već protivnik režima Aleksandra Vučića. Istakao je da je informacija o pregovorima sa SDS-om došla preko Miroslava Aleksića i da nijednom nije odbio sastanak, pozivajući Tadića da potvrdi njegove tvrdnje.

Razmena optužbi dostigla je vrhunac kada je Đilas poručio da Tadićeva izjava predstavlja „stratešku odluku u svrhu manipulacije opozicionim glasačima, a ne iskrenu reakciju“. Tadić, s druge strane, poziva na dijalog i insistira na potvrđivanju svojih tvrdnji.

Ova politička tenzija stvara dodatnu pometnju unutar opozicionog bloka pred predstojeće izbore, dok lideri pokušavaju izgraditi zajedničku strategiju suprotstavljanja vlasti.