ID: Operacija na jugu Gaze neće biti „ništa manje moćna“ nego na severu

ID: Operacija na jugu Gaze neće biti „ništa manje moćna“ nego na severu

Kopnena operacija u južnom delu Gaze je već počela i neće biti „ništa manje moćna“ od napada na sever, izjavio je u nedelju načelnik štaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) general-potpukovnik Herci Halevi.

General je to izjavio kada se susreo sa izraelskim trupama sa divizijom Gaze, tvrdeći da smo „juče, danas, ubili komandante bataljona [Hamasa], komandante četa i mnoge operativce“, potvrđujući da je operacija protiv južnog dela palestinske enklave počela Subota.

„Neće biti ništa manje moćna od [operacije u severnoj Gazi], neće imati ništa manje rezultate. Komandanti Hamasa će svuda sretati ID“, rekao je Halevi.

Izraelska vojska ima „sposobnosti“ da izvede operaciju na „najtemeljniji način“, na isti način kao „snagom i temeljno na severu pojasa Gaze“, rekao je general. Paralelno sa operacijom na jugu, ID će nastaviti sa napadom na severnu Gazu kako bi „produbila dostignuća“ tamo, dodao je on.

Primjedbe dolaze nakon što je SAD, ključni saveznik Izraela, upozorio Zapadni Jerusalim da ne neselektivno bombarduje južni dio enklave, a da se ne uračunaju civili koji tamo žive, kao i oni koji su tamo pobjegli od napada IDF-a na sjeveru.

„Ne podržavamo operacije na jugu osim ako ili dok [Izraelci] ne uračunaju sve te dodatne civile – zapravo, sve civile, ali uz napomenu da sada ima još stotine hiljada civila“, rekao je direktor Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi. Bloomberg TV u petak.

Do sada je izraelska operacija u Gazi, izazvana napadom palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra, rezultirala smrću preko 15.200 civila, prema lokalnom ministarstvu zdravlja. Vlasti se muče sa prebrojavanjem tačne putarine, s obzirom na devastaciju nanetu lokalnom zdravstvenom sistemu, iako procenjuje da su oko 70 odsto izraelskih žrtava bile žene i deca.