Na Kopaoniku otvorena skijališta

Na Kopaoniku otvorena skijališta

Domaće planine su se uveliko zabelele i vremenska prognoza ide naruku ljubiteljima zimskih sportova. Skijanje na Kopaoniku počinje ranije nego što je prvobitno planirano. Zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima, „Skijališta Srbije” su intenzivno radila na pripremi staza kako bi omogućili skijašima da uživaju u vrhunskom iskustvu. Svi sistemi za veštačko osnežavanje su već dve nedelje u funkciji, obezbeđujući odlične uslove za pripremu skijaških staza. Otvorićemo vrata ski-centra Kopaonik nedelju dana pre zvanične manifestacije „Ski opening”, koja je planirana od 7. do 10. decembra. Danas će  skijanje biti besplatno, dok će od sutra do 6. decembra skijaši moći da iskoriste popust od 70 odsto na poludnevne i dnevne karte. U tom periodu radiće žičara i pripadajuće staze Karaman greben, Mašinac, poligon za početnike sa pokretnom trakom i bob na šinama.

U četvrtak, 7. decembra, prvog dana zvanične manifestacije „Ski opening”, skijanje će takođe biti besplatno. „Od 8. do 10. decembra tradicionalno smo obezbedili popust od 30 procenata na sve ski-karte u ovom periodu, uključujući i zabavne sadržaje. Pozivamo sve ljubitelje skijanja da nam se pridruže na Kopaoniku i uživaju u sjajnom početku ove skijaške sezone”, kažu u „Skijalištima Srbije”.

Desetodnevna karta za sva skijališta u sezoni za decu košta 24.500, odrasle 35.200, a seniore 30.250. Sezonske personalizovane karte za sva skijališta koštaju od 48.000 za decu do 86.250 dinara, koliko će morati da izdvoje seniori, navedeno je na sajtu „Skijališta Srbije”.

Kako kažu, navedeni popusti za kupovinu onlajn karata odnose se isključivo za fizička lica i plaćanje se obavlja samo karticama. Karte kupljene onlajn inače se mogu otkazati u roku od 14 dana, a kupci samostalno mogu da promene datum početka važenja karte kupljene preko veb-šopa, i to najviše dva puta. Za decu od jedne do pet godina karte za ski-vrtiće, zelene i pojedine plave staze se mogu kupiti samo u ski-centrima. Ono što je važno da znaju, karte za skijanje kupljene onlajn su personalizovane i nisu prenosive na druga lica.

Na Zlatiboru, na kome u ovom trenutku ima do 10 centimetara snega, kažu da zimska sezona počinje nešto kasnije – od 25. decembra. Prema rečima Vladimira Živanovića, direktora Turističke organizacije Zlatibor, sve zavisi od snega, koji je prošle godine na ovoj planini pao tek 20. januara.

– Sezona počinje pred Novu godinu, kada imamo veliki broj gostiju, i onda se nastavlja jer imamo dečji raspust, kada je najveća gužva. Kada je reč o skijašima, u proseku ih imamo oko 1.000 na stazama dnevno, što je zadovoljavajući broj. U svakom slučaju, očekujemo dobru sezonu, sve je spremno i samo da bude dovoljno snega – kaže Živanović.

Jahorina je prva destinacija u regionu koja je zvanično već otvorila staze, i to uz popuste do 70 odsto na dnevne ski-karte.

Kada je reč o evropskim zimskim centrima, zimski turizam otvara vrata za turiste nešto ranije ove godine. Razlog su snežne oluje i sneg koji je prekrio većinu ski-centara. Popularne zemlje za skijanje i zimski odmor, poput Švajcarske, Francuske i Austrije, već najavljuju datume otvaranja.

Kako je u oktobru bilo toplo vreme, a i prethodnih nekoliko godina je bilo manje snega, mnoge je iznenadilo ovakvo vreme koje već najavljuje dobu sezonu. Prema podacima „Ski solušensa”, u ovoj nedelji se očekuje do 50 centimetara snega na popularnim alpskim destinacijama, a neke od najpoznatijih su švajcarska opština Kran Montana, francuske destinacije La Planj i Šamoni, kao i nekoliko mesta u Austriji. U turističkim centrima kažu da je ovo jedan od najboljih početka zimske sezone u poslednjoj deceniji.

Turističke agencije i hotelski kompleksi najavljuju da već ima i rezervacija, jer su u ponudi i brojni popusti. Čak i avio-kompanije najavljuju sniženja cena karata do poznatih skijaških centara. Poznata odmarališta su već saopštila da će skijaška sezona ove godine biti otvorena nedelju-dve ranije.