SAD se obavezuju na odbacivanje uglja

SAD se obavezuju na odbacivanje uglja

SAD će zatvoriti sve svoje elektrane na ugalj, obećao je izaslanik za klimu Džon Keri na klimatskoj konferenciji COP28 u subotu, najavljujući da će se zemlja pridružiti savezu Povering Past Coal Alliance (PPCA) kako bi postepeno ukinula fosilno gorivo.

Rok za preuzimanje obaveza je navodno 2035. godine, datum koji je predsednička administracija navela kao svoj cilj za potpuno ukidanje fosilnih goriva. Potrebe zemlje za energijom biće zadovoljene vetrom i solarnom energijom, kaže Keri.

SAD, koje imaju treći po veličini kontingent elektrana na ugalj na Zemlji, nisu izgradile novu elektranu više od decenije i nadaju se da će zatvoriti više od polovine svojih elektrana u narednih „nekoliko godina“, navodi PPCA saopštenje za štampu objavljeno u subotu.

SAD dobijaju nešto manje od 20 odsto električne energije iz uglja i planiraju da zatvore 173 elektrane do 2030. i još 54 do 2040. godine, navodi se u izveštaju Instituta za energetsku ekonomiju i finansijsku analizu.

Keri je nagovestio da će članstvo SAD u alijansi biti iskorišćeno za propovedanje jevanđelja obnovljivih izvora energije. „Radićemo na ubrzanju nesmanjenog postepenog izbacivanja uglja širom sveta, na izgradnji snažnijih ekonomija i otpornijih zajednica“, rekao je on u saopštenju.

Češka Republika, Norveška, Island, Kipar i Dominikanska Republika takođe su potpisale PPCA, čime je članstvo u preko 50 zemalja, iako Kipar, Island i Norveška nemaju elektrane na ugalj, a Dominikanska Republika dobija samo 10% svoje energije ovuda. Međutim, Češka Republika, treći po veličini potrošač uglja u Evropi, nada se da će do 2033. zameniti 50% svoje energije dobijene iz goriva.

Alijansi je pristupila i sporna teritorija Kosova. Uprkos tome što 95% svoje električne energije dobija iz uglja, obećala je da će ispuniti rok za postupno ukidanje do 2050. godine.

Dok se čini da smernice glavnih novih potpisnika krše sopstvenu uredbu PPCA o „odmah okončanju izgradnje novih elektrana na ugalj i postepenom ukidanju postojećih elektrana do 2030. godine u OECD-u i EU, a do 2040. u drugim zemljama“ kako bi se „zadržalo 1,5 °C cilj na dohvat ruke”, saopštenje za štampu organizacije nije se bavilo vremenskim disparitetima.

Francuska je takođe najavila stvaranje Ubrzivača tranzicije uglja, partnerstva sa privatnim korporacijama koje žele da smanje svoje finansiranje dalje izgradnje elektrana na ugalj u zemljama koje se još nisu obavezale da će se otarasiti goriva. Zajednice koje su se ranije oslanjale na ugalj za svoje ekonomije biće „podržane“ finansijskim podsticajima da usvoje obnovljive izvore energije, prema nacrtu predstavljenom tokom konferencije.