Muslimanski lideri iz šest država najavljuju otpor Bajdenovom reizboru zbog podrške Izraelu u ratu

Muslimanski lideri iz šest država najavljuju otpor Bajdenovom reizboru zbog podrške Izraelu u ratu

Grupa američkih muslimanskih lidera iz šest država je najavila otpor reizboru predsednika Džoa Bajdena zbog njegove podrške izraelskom ratu u Gazi. Iako još uvek nisu odlučili o alternativnom kandidatu za predsedničke izbore 2024, ovakav stav može komplikovati put Bajdena do pobede na Izbornom kolegijumu, s obzirom na značajne muslimanske i arapsko-američke zajednice u ovim državama.

Džejlani Husein, direktor ogranka Saveta za američko-islamske odnose u Minesoti (CAIR), izjavio je na konferenciji za novinare u Dirbornu, Ilinois, da zajednica nema dve opcije već mnogo, i da neće podržati bivšeg predsednika Donalda Trampa. Muslimani će, prema njegovim rečima, odlučiti kako će interagovati s drugim kandidatima.

Pokret #AbandonBiden započeo je u Minesoti kao odgovor na Bajdenovu podršku Izraelu u konfliktu u Gazi, a proširio se na Mičigen, Arizonu, Viskonsin, Pensilvaniju i Floridu.

Izrael i SAD odbili su pritisak za trajni prekid borbi, a potpredsednica SAD Kamala Haris potvrdila je Bajdenov stav da Izrael ima pravo na samoodbranu.

Bajdenova kampanja još uvek nije odgovorila na zahtev za komentar.

Iako muslimani ne očekuju da će se Tramp bolje ponašati prema njihovoj zajednici, smatraju da će uskraćivanje glasova Bajdenu oblikovati politiku SAD.

Da bi ostvarili promene u politici, muslimanski glasači biće ključni. Nedavna anketa pokazuje da je podrška Bajdena među Arapskim Amerikancima pala s udobne većine u 2020. na 17%. Ovaj pad podrške može biti odlučujući u državama poput Mičigena i Viskonsina, gde je Bajden pobedio sa malom razlikom.

U Mičigenu, gde je Bajden pobedio sa 2,8 procentnih poena, Arapski Amerikanci čine 5% glasača. U Viskonsinu, gde je pobedio sa oko 20.000 glasova, ima oko 25.000 muslimanskih glasača.

U Arizoni, državi u kojoj je Bajden pobedio sa oko 10.500 glasova, ima preko 25.000 muslimanskih glasača. Ovi glasači izražavaju odlučnost da promene svoj glas i neće podržati kandidata koji podržava rat u Gazi.