Zelenski zahvaljuje Šolcu na još jednom paketu bezbednosne pomoći

Zelenski zahvaljuje Šolcu na još jednom paketu bezbednosne pomoći

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je Nemačkoj i kancelaru Olafu Šolcu na još jednom paketu vojne pomoći i na primeni sporazuma koji imaju za cilj jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane.

„Želim posebno da odam priznanje Nemačkoj – nemačkoj pomoći našoj odbrani, našim akcijama“, rekao je on.

Zelenski je izrazio zahvalnost za preciznu implementaciju sporazuma o protivvazdušnoj odbrani za Ukrajinu – „jačanju našeg vazdušnog štita“.

On je napomenuo da je ovo „spas za hiljade ukrajinskih života“ i zaista snažan rezultat bilateralne saradnje sa kancelarom Šolcom i svima u Nemačkoj koji podržavaju zaštitu života i vladavinu međunarodnog prava.

„Postoji još jedan odbrambeni paket, uključujući preko potrebne artiljerijske metke od 155 mm. Hvala, Olafe!“ rekao je Kuleba.

Raniji izveštaji su govorili da je nemačka vlada poslala novi paket vojne pomoći Ukrajini.

Konkretno, Ukrajina je dobila 3.840 metaka 155 mm municije, 250 kompleta alata sa materijalom za miniranje, dva vozila za zaštitu granica, mobilni antenski jarbolni sistem, 25 laserskih daljinomera i pet sistema za detekciju dronova.

Novi paket pomoći iz Nemačke uključuje i četiri tegljača 8k8 HKS81 i četiri poluprikolice, osam kamiona Zetros i tri vozila (kamioni, minibusevi, terenska vozila).