Učešće Brazila u OPEK+, cilj je zaustavljanje proizvođača nafte da koriste fosilna goriva

Učešće Brazila u OPEK+, cilj je zaustavljanje proizvođača nafte da koriste fosilna goriva

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je u subotu da je učešće Brazila u grupi zemalja proizvođača nafte OPEK+ da ubedi nacije da pređu sa upotrebe fosilnih goriva.

Brazil je u četvrtak nagovestio da je na ivici pridruživanja OPEK+, grupi od 23 zemlje koje proizvode naftu.

„Mislim da je za nas važno da učestvujemo u OPEK+, jer moramo da ubedimo zemlje koje proizvode naftu da se moraju pripremiti za ukidanje fosilnih goriva“, rekao je Lula na COP 28, konferenciji UN o klimatskim promenama u Dubaiju.

„Priprema znači korišćenje novca koji zarađuju za ulaganje kako bi kontinenti poput Afrike i Latinske Amerike mogli da proizvode obnovljiva goriva koja su im potrebna, posebno zeleni vodonik“, dodao je on.

Nakon Lulinog komentara, brazilski ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Silveira, oglasio se na društvenim mrežama o tome.

„Mi ćemo voditi zemlje koje proizvode naftu da ubrzaju energetsku tranziciju. Pod vođstvom predsednika Lule želimo da koristimo prihode od nafte za finansiranje čiste i obnovljive energije“, rekao je on.

Silveira je u četvrtak signalizirao da će zemlja prihvatiti poziv da se pridruži OPEK+.

Brazil je najveći proizvođač nafte u Južnoj Americi, sa 4,6 miliona barela dnevno nafte i gasa, od čega je 3,7 miliona barela nafte na dan.

Potencijalno učešće Brazila u grupi koja bi mogla da odredi smanjenje proizvodnje nafte od strane njenih članova bilo bi kontroverzno, s obzirom na to da je zemlja tržišna ekonomija, sa nekim kompanijama, kao što je državna naftna kompanija Petrobras (PETR4.SA), uvrštene na berzu razmene.

Ali ne očekuje se da će Brazil ograničiti proizvodnju nafte kao deo OPEK+, rekla su tri izvora Rojtersu u izveštaju objavljenom u četvrtak.