Bakingemska palata objasnila kravatu kralja Čarlsa

Bakingemska palata objasnila kravatu kralja Čarlsa

Bakingemska palata saopštila je da je kravata koju je britanski kralj Čarls Treći nosio tokom učešća na samitu o klimi COP28 u Dubaiju i za koju mediji navode da zbog boje i motiva znači podršku Grčkoj, deo njegove trenutne kolekcije.

Palata navodi da je kralj nosio istu kravatu i prošle nedelje kada je dočekao predsednika Južne Koreje, što je bilo pre sukoba premijera Velike Britanije Rišija Sunaka sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom.

Britanska i grčka vlada su nedavno ušle u spor oko povratka drevnih grčkih skulptura iz Britanskog muzeja.

Sunak je tada otkazao sastanak sa Micotakisom optuživši ga da je prekršio obećanje da neće pominjati rešavanje tog „večitog“ bilateralnog kuturno-diplomatskog problema.

Britanski kralj izazvao je intenzivna nagađanja nakon klimatskog samita odabirom plavo bele kravate koja podseća na grčku zastavu.

Mediji su pisali da je kralj, iako je dužan da ostane politički neutralan, izborom odeće stao na stranu Atine.

Slika kralja je objavljena na većini grčkih novinskih sajtova pod naslovi poput: „Slika vredi hiljadu reči“.

U članku na sajtu grčkih dnevnih novina Katimerini piše: „Iako Kralj Čarls nije zauzeo stav po tom pitanju, ovaj potez vide mnogi analitičari kao indirektni oblik podrške“.

Međutim, Čarls je poznat kao ljubitelj grčke kulture i čest je posetilac zemlje gde je rođen njegov otac princ Filip. Kralj voli da provodi svoje praznike tamo i strastven je ljubitelj svega što je helensko.

Ovo nije prvi put da je kraljevska odeća podstakla glasine. Godine 2017. kraljica Elizabeta Druga pokrenula je nagađanja da je zauzela stav o sporu oko Bregzita noseći plavi šešir sa žutim cvetovima koji podseća na zastavu EU.