Teško do konsenzusa EU

Teško do konsenzusa EU

Koordinator radne grupe Nacionalnog konventa za Evropsku uniju (EU) Dragiša Mijačić izjavio je danas FoNetu da nije uveren da će biti konsenzusa unutar Saveta EU da se u poglavlje 35 uvrsti primena Ohridskog sporazuma između Beograda i Prištine, dodajući da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić svestan da Srbija ne može da izbegne svoje obaveze.

Mijačić je, povodom vesti da će Savet EU na sastanku 14. i 15. decembra predložiti Evropskoj komisiji da se u pregovarački proces, odnosno u poglavlje 35, uvrsti Ohridski sporazum, podsetio da to telo EU odluke donosi jednoglasno.

Imajući u vidu da postoji partnerstvo Srbije i Mađarske, postoji mogućnost da će Budimpešta staviti veto na takvu odluku Saveta EU i odložiti uključivanje Ohridskog i sporazuma iz Brisela u zajedničku pregovaračku poziciju kada je reč o poglavlju 35, predviđa Mijačić.

Mijačić smatra da ovo ne treba da čudi, jer je veoma teško doći do kompromisa i konsenzusa unutar EU kada je reč o pojedinim pitanjima, podsećajući na primer da je Briselski sporazum usvojen u aprilu 2013. godine, a da je deo poglavlja 35 za Srbiju postao skoro dve godine kasnije – u novemru 2015. godine.

Kada je reč o Vučićevoj izjavi da bi u tom slučaju „de fakto zatvorili vrata za Srbiju“, Mijačić je ukazao da se predsednik saglasio sa sporazumima iz Brisela i Ohrida i činjenicom da će njihova primena biti sprovedena kroz to poglavlje i dalje integracije Srbije.

Problem u primeni tih sporazuma je izostanak formiranja Zajednice srpskih opština, zbog čega je Beograd uzdržan u sprovođenju dogovora dok se ne osnuje Zajednica, rekao je on.

Mijačić, sa druge strane, Vučićevu izjavu tumači i u kontekstu izborne kampanje, kada se retorika pojačava.

Na kraju svega, Vučić je potpuno svestan da nema daljih evropskih integracija dok nema pomaka kada je reč o primeni Briselskog sporazuma i Aneksa implementacije iz Ohrida i od tih obaveza Srbija neće moći da pobegne, konstatovao je Mijačić.