Novo ispitivanje daje nadu za lečenje multiple skleroze

Novo ispitivanje daje nadu za lečenje multiple skleroze

Nedavno sprovedeno prvo kliničko ispitivanje na ljudima u ranoj fazi sekundarne progresivne multiple skleroze (MS) pokazalo je obećavajuće rezultate korišćenja matičnih ćelija mozga. Ispitivanje je obuhvatilo 15 pacijenata kojima su direktno ubrizgane matične ćelije mozga iz pobačenog fetusa. Rezultati su sugerisali da ova terapija može smanjiti oštećenja uzrokovana MS i poboljšati energetski metabolizam mozga.

Ispitanici su prethodno prošli sveobuhvatnu procenu stepena invaliditeta, a većina njih je imala visok stepen invaliditeta pre tretmana. Testirane su četiri doze matičnih ćelija u kombinaciji s lekovima za suzbijanje imunološkog sistema kako bi se izbeglo odbacivanje transplantata. Tokom 12 meseci nakon tretmana, učesnici nisu iskusili ozbiljne neželjene događaje, a nije zabeleženo pogoršanje simptoma MS.

Analiza podataka otkrila je povezanost između viših doza matičnih ćelija i smanjenja zapremine mozga, što ukazuje na potencijalnu ulogu ovih ćelija u sprečavanju upale i otoka mozga. Iako su ovi rezultati ohrabrujući, istraživači napominju potrebu za daljim istraživanjima kako bi se potvrdili i proširili nalazi. Ova studija pruža prve ubedljive dokaze da je transplantacija moždanih matičnih ćelija direktno u mozak bezbedna i može izazvati dugotrajne efekte kod pacijenata sa sekundarnom progresivnom MS.