Nova američka pravila, čiji je cilj obuzdavanje Kine, mogla bi otežati kupcima električnih vozila da traže puni poreski kredit

Nova američka pravila, čiji je cilj obuzdavanje Kine, mogla bi otežati kupcima električnih vozila da traže puni poreski kredit

Amerikancima bi moglo biti teže da pronađu električna vozila koja se kvalifikuju za punih 7.500 dolara federalnog poreskog kredita prema novim pravilima predloženim u petak koja će verovatno ometati cilj predsednika Džoa Bajdena da polovina novih putničkih vozila koja se prodaju u SAD radi na struju do 2030.

Planovi koje su predstavila ministarstva finansija i energetike ograničili bi kupce električnih vozila da traže puni poreski kredit ako kupuju automobile koji sadrže materijale za baterije iz Kine i drugih zemalja koje se smatraju neprijateljskim prema Sjedinjenim Državama.

Nova pravila, koja se zahtevaju prema Bajdenovom potpisanom zakonu o klimi odobrenom prošle godine, verovatno će usporiti prihvatanje električnih vozila od strane potrošača baš u trenutku kada Bajden pokušava da poveća prodaju kako bi pomogao da ispuni svoj cilj da prepolovi emisije gasova staklene bašte koji zagrevaju planetu do 2030. godine. Prodaja električnih vozila se utrostručila otkako je Bajden preuzeo dužnost, ali SAD i dalje zavise od stranih izvora, posebno Kine, za mnoge kritične minerale potrebne za proizvodnju EV baterija.

Još uvek nije jasno koja bi vozila ispunjavala uslove za puni poreski kredit od 7.500 dolara prema novom planu jer Bajdenova administracija tek treba da objavi nijednu listu.

Kongres je uključio jezik u Zakon o smanjenju inflacije koji zabranjuje električnim automobilima da se kvalifikuju za punu poresku olakšicu ako su kritični minerali ili druge komponente baterija napravljeni od strane „stranog subjekta od interesa“. Zakon to definiše kao svaku kompaniju koja je u vlasništvu, pod kontrolom ili pod jurisdikcijom Severne Koreje, Kine, Rusije ili Irana, iako je glavna meta Kina.

Zvaničnici administracije rekli su da je automobilska industrija odavno svesna pravila koja su na čekanju i da je preduzela korake da razvije lance auto-snabdevanja u SAD i udalji industriju od Kine, koja je dugo dominirala proizvodnjom i preradom minerala kao što su litijum i grafit koji se koriste u EV baterije.

Bela kuća se nada da će nova pravila o poreskim kreditima podstaći razvoj lanaca auto-snabdevanja u SAD.

„Proizvođači automobila su već prilagodili lanac snabdevanja kako bi osigurali da kupci ispunjavaju uslove za ove kredite i to nastavljaju da rade“, rekao je ove nedelje novinarima zamenik ministra finansija Voli Adejemo. „Ove promene zahtevaju vreme, ali kompanije ulažu i Amerikanci su kupujući ove automobile.“

Podstaknuti klimatskim zakonom, proizvođači automobila kao što su General Motors i Hiundai, utrkuju se u izgradnji američkih fabrika za proizvodnju baterija i obradu materijala poput litijuma. Ali još su godine daleko od mogućnosti da proizvedu električno vozilo bez materijala i komponenti iz Kine.

Adejemo i drugi zvaničnici rekli su da je svrha pravila da pruže jasnoću nakon višemesečne neizvesnosti oko toga koliko će administracija striktno tumačiti pravila o stranim subjektima od interesa, koji se ponekad nazivaju FEOC.

„Jasnoća je upravo ono što tražimo kod proizvođača, jer oni ulažu velike investicije u električna vozila koja su od vitalnog značaja za budući rast ove važne industrije“, rekao je zamenik sekretara za energetiku Dejvid Turk.

Upitan koliko automobila koji se sada kvalifikuju za poreske olakšice će izgubiti deo ili ceo kredit sledeće godine, Adejemo je rekao da će auto kompanije same „odrediti koji će se kvalifikovati“ svojim postupcima.

„Ovo su sofisticirani igrači“, dodao je Turk, misleći na automobilsku industriju. Ford, GM i druge američke kompanije „već se kreću“ da povećaju zalihe baterija i kritičnih minerala u SAD i krenuće dalje da bi se pridržavali u narednim mesecima, Turk rekao.

Džon Bozela, predsednik i izvršni direktor Alijanse za automobilske inovacije, trgovinske grupe koja predstavlja velike proizvođače automobila, rekao je da prelazak na električna vozila „ne zahteva ništa drugo do potpunu transformaciju američke industrijske baze. To je monumentalan zadatak koji se neće dogoditi preko noći. “

Smernice Ministarstva finansija „prepoznaju složenost ovog zadatka i izazove sa kojima se proizvođači automobila suočavaju sa dobrim balansom. Presuda prvog dana: Jasnoća za proizvođače automobila. Konačno“, rekao je on u saopštenju od petka.

Sem Abuelsamid, analitičar mobilnosti za Guidehouse Insights, očekuje da će mnoga električna vozila koja sada ispunjavaju uslove za puni poreski kredit od 7.500 dolara biti prepolovljena sledeće godine kada novi propisi stupe na snagu.

Proizvođači automobila verovatno mogu da ispoštuju zahtev da 60% delova baterija dolazi iz Severne Amerike sledeće godine da bi se kvalifikovali za poreski kredit od 3.750 dolara, rekao je on. Ali biće im mnogo teže da nabave baterije sa polovinom svojih kritičnih minerala iz SAD ili zemalja sa kojima ima sporazum o slobodnoj trgovini, i verovatno će izgubiti 3.750 dolara kredita.

Počevši od 2024. godine, čisto vozilo koje ispunjava uslove ne sme da sadrži komponente akumulatora koje proizvodi strano preduzeće, saopštilo je Ministarstvo finansija. Počevši od 2025. čisto vozilo ne sme da sadrži bilo kakve kritične minerale koje je ekstrahovao, preradio ili reciklirao strani subjekt da bi se kvalifikovao za poreski kredit.

Kao rezultat toga, 2024. i 2025. će verovatno biti teške godine za proizvođače automobila da ispune zahteve za sadržaj baterije, kažu Abuelsamid i drugi analitičari. Kina je trenutno odgovorna za oko tri četvrtine svetske proizvodnje katodnih i litijum-jonskih baterija i više od 90% proizvodnje anoda.

Kako bi se omogućilo da se krediti nastave dok proces donošenja pravila traje, predložena pravila bi obezbedila prelazni period za električna vozila koja su stavljena u upotrebu posle 1. januara, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Iako bi manji poreski krediti i visoke kamate mogle da naškode prodaji električnih vozila, novo pravilo koje dozvoljava primenu poreskih kredita u trenutku prodaje moglo bi da nadoknadi te probleme, rekao je Abuelsamid. Dobivanje poreskog kredita unapred, umesto da čekate do podnošenja poreskih prijava sledeće godine, „zapravo će smanjiti vašu mesečnu uplatu, što je glavni kamen spoticanja za potrošače“, rekao je on.

Kupci takođe mogu da iznajme EV i dobiju puni poreski kredit pošto su po zakonu klasifikovana kao komercijalna vozila izuzeta od zahteva za proizvodnju i sadržaj baterija u Severnoj Americi.

Senator Džo Mančin, D-V.Va., rekao je da nova pravila ne idu dovoljno daleko da spreče baterije kineske proizvodnje da dobiju poreske olakšice u SAD.

Mančin, predsednik Senatskog komiteta za energiju i prirodne resurse, bio je ključni autor odredbe koja zabranjuje puni poreski kredit ako komponente baterija proizvodi ili sklapa politički protivnik kao što je Kina. On je kritikovao nova pravila kao „nezakonit“ pokušaj da se zaobiđu odredbe zakona o klimi donete u Americi.

„Ne razumem zašto predsednik Bajden dozvoljava svojoj administraciji da usmerava naše osnovne lance snabdevanja kroz Kinu“, rekao je Mančin, dodajući da će poništiti pravila o baterijama kroz Zakon o reviziji Kongresa ako se propisi ne revidiraju.

Portparol Nacionalne rudarske asocijacije pozdravio je nova pravila kao „važan korak napred“ u rešavanju kineske dominacije u lancima snabdevanja električnim vozilima, ali je rekao da je potrebno više da se uradi kako bi se izgradili sigurni i pouzdani lanci snabdevanja mineralima u SAD.

„Jednostavno nam je potrebno mnogo više domaćeg rudarstva i prerade. Ne možemo katalizovati sigurne, odgovorne lance snabdevanja ako ne odobrimo domaće rudnike“, rekao je portparol Konor Bernštajn.

Složenost pravila pokazuje kontroverza oko planova Ford Motor Co. da izgradi fabriku u Mičigenu koja bi zapošljavala oko 1.700 ljudi za proizvodnju baterija za nova i postojeća električna vozila. Ford kaže da bi podružnica u potpunom vlasništvu bila vlasnik fabrike i zapošljavala radnike. Ali kineska kompanija Contemporari Amperek Technologi Co. Limited, ili CATL, koja je poznata po svojoj ekspertizi za litijum-gvožđe-fosfat, isporučila bi tehnologiju, neku opremu i radnike.

Zvaničnici američke administracije su odbili da kažu da li će se baterije iz Fordove fabrike kvalifikovati za poreske olakšice.