Preko 110 zemalja podržava utrostručenje obnovljivih izvora energije do 2030

Preko 110 zemalja podržava utrostručenje obnovljivih izvora energije do 2030

Više od 110 zemalja želi da se na pregovorima o klimi COP28 usvoji cilj utrostručenja obnovljive energije i udvostručenja energetske efikasnosti do 2030. godine, rekla je u petak predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Evropska unija je prvi put apelovala na novi cilj ranije ove godine, a razlog su od tada preuzeli domaćini COP28 Ujedinjeni Arapski Emirati, zatim grupe nacija G7 i G20.

Samo na zemlje G20 otpada skoro 80 ​​odsto globalnih emisija gasova staklene bašte.

Von der Lajen je rekla liderima na klimatskim pregovorima UN u Dubaiju da je „fantastično“ što je više od 110 zemalja već prihvatilo taj cilj.

„Sada pozivam sve nas da uključimo ove ciljeve u konačnu odluku Zajednice prakse, jer ovo šalje snažnu poruku kako investitorima tako i potrošačima“, rekla je ona sa govornice.

Diskusije o cilju obnovljivih izvora energije su odvojene, ali usko povezane sa daleko težim pregovorima o tome da li će konačni sporazum COP28 obavezati nacije da postepeno ukidaju – ili ukidaju – sva fosilna goriva.

U septembru, kada su se zemlje G20 obavezale da će „podsticati napore“ ka utrostručenju kapaciteta obnovljivih izvora energije, njihova konačna izjava ostala je prećutana o budućoj ulozi fosilnih goriva, koja čine najveći deo emisija gasova staklene bašte.

Svi kredibilni putevi za postizanje globalne neutralnosti ugljenika do sredine veka zavise od masovnog povećanja energije vetra, sunca, hidroelektrana i drugih obnovljivih izvora energije, kao što je biomasa, kako bi se izmenila potražnja za uljem za grejanje planete, gasom i ugljem.

Ovo je „najvažnija poluga“ za smanjenje zagađenja ugljenikom od sagorevanja fosilnih goriva i ograničavanje zagrevanja ispod ambicioznog praga Pariskog sporazuma od 1,5 stepeni Celzijusa u poređenju sa predindustrijskim periodom, saopštila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Već je bilo napretka. Između 2015. i 2022. obnovljivi kapaciteti su se povećavali u proseku za 11 procenata svake godine.

U pozadini rastućih cena nafte i energetske nesigurnosti povezane sa ratom u Ukrajini, IEA predviđa rast bez presedana od oko 30 odsto u 2023.

Neće sve zemlje morati da ulažu iste napore da smanje emisije. Od 57 zemalja koje je analizirao think tank Ember, više od polovine je bilo na putu da ispuni ili premaši svoje ciljeve do 2030. godine.

Ali drugi veliki emiteri kao što su Australija, Japan, Južna Koreja i Ujedinjeni Arapski Emirati još uvek imaju dosta prostora za poboljšanje.