SAD kažu da su spremne da ‘pauziraju’ ublažavanje sankcija Venecueli osim ako se ne vidi dalji napredak

SAD kažu da su spremne da ‘pauziraju’ ublažavanje sankcija Venecueli osim ako se ne vidi dalji napredak

Bela kuća je u petak saopštila da je spremna da „pauzira” ublažavanje sankcija za članicu OPEK Venecuelu u narednim danima osim ako ne bude daljeg napretka u oslobađanju venecuelanskih političkih zatvorenika i „nezakonito pritvorenih” Amerikanaca.

Govoreći nakon isteka roka za predsednika Venecuele Nikolasa Madura da ispuni određene obaveze, portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da su SAD pozdravile najavu u četvrtak da će opozicioni predsednički kandidati kojima je zabranjeno obavljanje javnih funkcija moći da se žale najvišem sudu Venecuele.

Ali on je rekao da vlada Venecuele treba da učini više ili bi Venecuela rizikovala da SAD zamrzne neke relaksirane sankcije objavljene sredinom oktobra kao odgovor na dogovor između Madura i opozicije u zemlji o održavanju predsedničkih izbora 2024.

Svaki „povratak“ delimično ukinutih američkih sankcija označio bi veliki pomak od novog pristupa predsednika Džoa Bajdena prema Venecueli.

U najznačajnijem ukidanju strogih sankcija iz Trampove ere, Vašington je izdao šestomesečnu opštu licencu kojom se odobravaju transakcije SAD sa vitalnim sektorom nafte i gasa u Venecueli i drugu licencu kojom se ovlašćuju operacije državne kompanije za rudarstvo zlata Minerven. Takođe je ukinuo američku zabranu trgovanja venecuelanskim državnim obveznicama na sekundarnom tržištu.

Vašington je obećao da će poništiti to ublažavanje sankcija osim ako socijalistička vlada Venecuele do kraja novembra ne preduzme korake da oslobodi političke zatvorenike i trojicu Amerikanaca koje smatra nezakonito zatvorenim, kao i da ukine zabranu obavljanja javnih funkcija opozicionim kandidatima.

Saopštenje venecuelanske vlade i opozicije u četvrtak, koje je otvorilo put koji bi omogućilo opozicionim političarima da se kandiduju, čini se da je zadovoljilo jedan od glavnih zahteva Vašingtona.

„To je dobrodošla vest“, rekao je Kirbi. „Međutim, duboko smo zabrinuti zbog nedostatka napretka u oslobađanju nezakonito pritvorenih američkih državljana i venecuelanskih političkih zatvorenika.

„Tako da ćemo nastaviti da budemo aktivno angažovani ovde u diplomatskim naporima po tim konkretnim pitanjima, i spremni smo da preduzmemo mere u narednim danima kako bismo pauzirali izvesno ublažavanje sankcija, osim ako se ne postigne dalji napredak“, dodao je on.

Kirbi nije precizirao koje od mera za ublažavanje sankcija bi mogle biti stavljene na čekanje ako se Maduro ne pridržava.

Odražavajući skepticizam u nekim krugovima u pogledu verovatnog obima bilo koje nove američke akcije, dva izvora u Vašingtonu su ranije ove nedelje izjavila da bi administracija mogla u početku da odgovori samo ponovnim uvođenjem sankcija državnom Minervenu.

Vlada Venecuele nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Ako SAD smatraju da su Madurove akcije nedovoljne, suočavaju se sa odlukom da li da ponovo podstaknu tenzije sa Venecuelom kada se Vašington uhvati u koštac sa velikim spoljnopolitičkim krizama, pre svega sukobom Izraela i Hamasa u Gazi i ruskim ratom u Ukrajini.

U okviru žalbenog procesa koji je najavljen kasno u četvrtak, kandidati mogu podneti predstavke sudu između 1. decembra i 15. decembra.

Pobednica opozicionih predsedničkih izbora Marija Korina Mačado je među onima kojima je zabranjena funkcija.

Vlada Venecuele je u oktobru oslobodila pet političkih zatvorenika, ali od tada nije bilo oslobođenja.

U njemu se nalaze i najmanje tri Amerikanca za koje američka vlada kaže da su nezakonito pritvoreni.