Blinken vidi da su ciljevi u velikoj meri neispunjeni tokom putovanja po Bliskom istoku

Blinken vidi da su ciljevi u velikoj meri neispunjeni tokom putovanja po Bliskom istoku

Američki državni sekretar Antoni Blinken vratio se ove nedelje na Bliski istok tražeći sporazume o produženju primirja u Gazi, ubrzanju oslobađanja talaca koje drži Hamas i ograničavanju palestinskih civilnih žrtava ako se bore sa Izraelom nastavljeno. Otišao je u petak sa svojim ciljevima uglavnom neostvarenim, piše AP.

Blinken je završio svoju treću bliskoistočnu turneju od početka rata između Izraela i Hamasa u oktobru sa izrazito pomešanim rezultatima. Gledao je kako se sedmodnevni sporazum o prekidu vatre urušava pod novim napadima Hamasa i izraelskim vazdušnim udarima.

I, ostalo je neizvesno da li će Izrael ispuniti svoje obaveze da zaštiti palestinske civile od vojnih operacija u južnom pojasu Gaze, kao što je upozorio da bi trebalo, ili će se Hamas uključiti u buduće pregovore o taocima.

Blinken je u četvrtak stigao u Izrael sa nadom da će videti dalje produženje sporazuma o prekidu vatre prema kojem je Izrael zaustavio većinu vojnih operacija u zamenu za oslobađanje talaca koje drži Hamas.

Blinken je u petak rekao da Hamas snosi krivicu za neuspeh, dok će SAD nastaviti da se zalažu za produženje roka za oslobađanje talaca i povećanje protoka humanitarne pomoći u Gazu. Ipak, on je takođe upozorio Izrael da se mora pridržavati međunarodnih zakona o ratu dok goni svoju kampanju za iskorenjivanje Hamasa.

„Došao je kraj zbog Hamasa“, rekao je Blinken o prekidu vatre. „Hamas je odbacio obaveze koje je preuzeo. U stvari, čak i pre nego što se pauza završila, izvršila je užasni teroristički napad u Jerusalimu, ubivši tri osobe, ranivši druge, uključujući Amerikance.

„Počela je da ispaljuje rakete pre nego što se pauza završila i, kao što sam rekao, odustala je od obaveza koje je preuzela u smislu oslobađanja određenih talaca. I dalje smo intenzivno fokusirani na to da sve vratimo kući, vratimo taoce“, rekao je Blinken novinarima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. „Još smo na ovome.“

Njegovi komentari uslijedili su nakon što se u petak sastao sa arapskim ministrima vanjskih poslova u Dubaiju kako bi razgovarali o situaciji u Gazi na marginama konferencije o klimatskim promjenama COP28. Blinken je video svoje kolege iz Bahreina, Egipta, Jordana, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Palestinske uprave, navodi Stejt department.

On je rekao da su razgovarali o potrebi da se poveća humanitarna pomoć Gazi, da se osigura oslobađanje talaca, zaštiti nevini život i počne da se planira postkonfliktna Gaza, što je pitanje koje izraelski premijer Benjamin Netanjahu i mnogi arapski lideri mrze razgovarati dok se neprijateljstva nastavljaju.

Dan ranije, on je u Tel Avivu rekao da je „bitan način na koji se Izrael brani. Imperativ je da Izrael deluje u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom i zakonima rata, čak i kada se suprotstavlja terorističkoj grupi koja ne poštuje ni jedno ni drugo.

Ali kako je napustio region, izgledalo je neizvesno da li će Izrael ispuniti obaveze koje mu je dao da zaštiti palestinske civile od vojnih operacija u južnom pojasu Gaze ili da će se Hamas uključiti u buduće pregovore o oslobađanju talaca.

„Videli smo da je Izrael odmah danas preduzeo korake kako bi počeo da dobija informacije ljudima o tome gde se nalaze bezbedne oblasti, kako mogu da se izvuku iz opasnosti“, rekao je on, misleći na letke koje je Izrael bacio i obaveštavajući Palestince u Gazi da će njihova naselja biti meta i treba da odu.

„Nisam imao priliku da vidim šta se tačno dogodilo danas“, rekao je on na pitanje o izveštajima da je palestinsko ministarstvo zdravlja u Gazi, koje kontroliše Hamas, saopštilo da je više od 100 ljudi ubijeno u izraelskim napadima u petak.

„Video sam planove koje Izrael ima na više načina da učini sve što je moguće da zaštiti civile, uključujući i osiguranje da imaju informacije koje su im potrebne i da postoje načini da im se prilagode“, rekao je Blinken. „Ovo će biti veoma važno u budućnosti. To je nešto što ćemo pažljivo razmotriti.“

Tokom svoje posete, Blinken je pohvalio dostignuća za koja je rekao da je Bajdenova administracija postigla u intenzivnoj diplomatiji koju su vodili on, Bela kuća i CIA: povećanje pomoći Gazi, oslobađanje oko 100 talaca i izlazak iz Gaze nekih stranih državljana .

Ipak, kako je napustio region, glavno pitanje je ostalo bez odgovora. Šta se dešava ako i kada Izrael pobedi?

„Za nas je važno da razgovaramo i razmišljamo o svakom aspektu ovog izazova – ne samo danas, već i o onome što se dešava dan nakon završetka sukoba u Gazi“, rekao je Blinken. „Kako razmišljamo o tome šta se dešava u samoj Gazi? Kako se njime upravlja? Odakle dolazi sigurnost? Kako da počnemo da se obnavljamo? I kritički, kako ćemo krenuti na put ulaganja u trajni mir. A za nas, naravno, to mora da rezultira državom za Palestince.“