Evropa radi na višenamenskom staništu za Mesec

Evropa radi na višenamenskom staništu za Mesec

Sa NASA koja se sprema da pošalje ljude nazad na Mesec u narednih nekoliko godina sa misijama Artemis sa ciljem uspostavljanja stalne ispostave na južnom polu Meseca, nacije ulažu napore da doprinesu Artemidi i stalnom prisustvu na našem najbližem nebeskom polu. komšija.

Nedavno je Italijanska svemirska agencija, formalno poznata kao Agenzia Spaziale Italiana (ASI), preduzela korake da uspostavi prvu stalnu ispostavu na površini Meseca, poznatog jednostavno kao višenamensko stanište (MPH). Ovaj poduhvat je zvanično pokrenut tako što je ASI potpisao ugovor sa francuskom aerokosmičkom kompanijom Thales Alenia Space, koja je specijalizovana za svemirske sisteme, uključujući zemaljske segmente i satelite koji se koriste i za posmatranje Zemlje i za istraživanje svemira.

„MPH će označiti istorijsku prekretnicu kao prvi italijanski stambeni modul koji radi na površini Meseca. Ovo je stvar velikog ponosa za našu kompaniju, koja ima jedinstvene tehničke i organizacione veštine da prevaziđe izazove ove vrste,“ Franko Fenoglio, koji je menadžer programa za istraživanje planeta ljudi i robota u Thales Alenia Space, navodi se u zvaničnom saopštenju. Thales je takođe najavio partnerstvo na svom X nalogu, ranije poznatom kao Tviter.

Uprkos tome što je MPH trenutno samo koncept, partnerstvo između ASI i Thales Alenia Space dolazi nakon što je MPH-ov dizajn prošao NASA-in pregled pokretanja elemenata samo prošlog meseca i sa pregledom koncepta misije (MCR) koji bi trebalo da bude sproveden negde u prvom kvartalu 2024. Cilj MPH će biti njegova kompatibilnost sa arhitekturom Artemis za buduće misije sa posadom na Mesecu.

Slika koju je dao Thales Alenia Space svog MPH pokazuje veoma jednostavan dizajn koji se sastoji od jednog cilindra sa solarnim panelima i komunikacijskom antenom. Međutim, ovaj modul će biti neophodan da zaštiti astronaute od surovog lunarnog okruženja, uključujući intenzivno kosmičko zračenje i ekstremne temperaturne flukseve na površini Meseca, pošto temperature na lunarnom ekvatoru mogu dostići 121°C (250°F) tokom dana i -133 °C (-208°F).

Međutim, temperature su posebno važne na južnom polu Meseca, koji je ciljno mesto za sletanje za misije Artemis, pošto delovi ovih regiona doživljavaju ili stalnu sunčevu svetlost ili stalnu tamu. Na primer, podaci NASA-inog Lunar Reconnaissance Orbitera su pokazali da su temperature u najmračnijim kraterima na polovima niže od -246°C (-410°F). Stoga će dizajn i konstrukcija MPH-a morati da uzmu u obzir i ove mnogo niže temperature.

Osnovan 2007. godine, Thales Alenia Space ima dugu i bogatu istoriju svemirskih aktivnosti, pošto je drugi najveći industrijski učesnik na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), a Boing je najveći. Ovo učešće uključuje izgradnju nekoliko ISS modula pod pritiskom kao što su Harmoni, Trankuiliti, Columbus Laboratori Module, Leonardo i Cupola, od kojih se poslednji sastoji od velikih prozora na kojima astronauti sprovode posmatranja Zemlje.

Ovaj najnoviji razvoj za MPH nastavlja dugotrajno partnerstvo između ASI i NASA-e, pošto je ASI poslao ukupno sedam astronauta u svemir počevši sa STS-46 1992. godine i nedavno sa SpaceX Crew-4 2022. Pored toga, Italija postao zvanični učesnik Artemidinog sporazuma, koji su potpisali 2020.