SAD ograničavaju neke letove avionima kompanije Osprei u Japanu

SAD ograničavaju neke letove avionima kompanije Osprei u Japanu

Američka vojna jedinica kojoj se avion V-22 Osprei srušio kod obale Japana ne izvodi operacije, ali će drugi avioni nastaviti da lete nakon provjere bezbjednosti, čak i kada je Tokio rekao da je zabrinut zbog nastavka letova kompanije Osprei, saopštio je Pentagon u petak.

Japan, ključni saveznik SAD, tražio je obustavu svih letova V-22 Osprei koji nisu hitni iznad svoje teritorije nakon što je jedan pao u more u sredu u zapadnom Japanu. Japanska obalska straža saopštila je da je jedna osoba pronađena i potvrđeno da je mrtva, a potraga za preostalih sedam se nastavlja.

Portparol Pentagona Sabrina Sing rekla je da van jedinice koja je imala nesreću, svi ostali Osprei u Japanu „funkcionišu samo nakon što prođu temeljno održavanje i bezbednosne provere“.

„Već smo počeli da delimo informacije o nesreći sa našim japanskim partnerima i obavezali smo se da ćemo to i dalje činiti na blagovremen i transparentan način“, rekao je Sing.

Ona je dodala da su japanski i američki lideri imali dobru komunikaciju i da su u stalnom dijalogu

Pentagon je u četvrtak saopštio da za sada još uvek leti Osprei-om i da nije upoznat sa bilo kakvim zvaničnim zahtevom za njihovo prizemljenje. Uzrok pada je u toku istrage.

Upitan o toj izjavi, glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno rekao je da je Tokio „zvanično“ podneo zahtev.

„Zabrinuti smo što uprkos našim ponovljenim zahtevima i u nedostatku dovoljnog objašnjenja (od američke vojske), Osprei nastavlja da leti“, rekao je on na konferenciji za novinare.

[1/3] Predmet za koji se veruje da pripada američkom vojnom avionu V-22 Osprei koji se srušio u more pluta pored ribarskog čamca u moru kod ostrva Jakušima, prefektura Kagošima, zapadni Japan, 30. novembra 2023, na ovoj fotografiji uzeo Kjodo. Obavezni kredit Kiodo preko REUTERS-a Sticanje prava licenciranja

Japanske samoodbrambene snage (SDF), koje takođe upravljaju Ospreisom, saopštile su da će obustaviti letove transportnih aviona.

Ministarka spoljnih poslova Japana Joko Kamikava rekla je da je u četvrtak direktno zatražila od američkog ambasadora u Japanu Rama Emanuela da potvrdi bezbednost letova kompanije Osprei pre nego što budu izvršeni dalji letovi.

Ambasada SAD u Japanu odbila je da odmah komentariše.

Raspoređivanje hibridnog aviona u Japanu bilo je kontroverzno, a kritičari vojnog prisustva SAD na jugozapadnim ostrvima kažu da je podložan nesrećama.

Pacifistički Japan je domaćin najveće prekomorske koncentracije američke vojne moći, sa zemljom koja je dom jedine američke udarne grupe napred raspoređenih nosača, njenog azijskog vazdušnog čvorišta, borbenih eskadrila i ekspedicionih snaga američkog marinskog korpusa.

Robert Dužarik, naučnik sa Univerziteta Templ u Tokiju, rekao je da je Japan veoma osetljiv na zabrinutost stanovnika u vezi sa vojnim operacijama, koje datiraju od poraza Japana u Drugom svetskom ratu i njegovog kasnijeg oslanjanja na SAD u pogledu bezbednosti.

„Oni misle da će, ako izgleda da SAD i Japan ovo ne istražuju u dovoljnoj meri, to stvoriti probleme sa raspoređivanjem, jer u Japanu, za razliku od onoga što se dešava u drugim zemljama, lokalne zajednice imaju uticaj na vrstu sredstava koja se raspoređuju“ rekao je.

Dužarik je rekao da ne očekuje da će ovo pitanje „prerasti” u veliki diplomatski sukob između saveznika, koji stvaraju bliže veze suočeni sa sve mišićavijim vojnim stavom Kine u regionu.