Teksas mora da ukloni plutajuću barijeru iz Rio Grandea, odlučio američki sud

Teksas mora da ukloni plutajuću barijeru iz Rio Grandea, odlučio američki sud

1. decembra (Rojters) – Teksas mora da ukloni plutajuću barijeru dugu 305 metara koju je postavio u reci Rio Grande kako bi odvratio migrante od ilegalnog prelaska granice sa Meksikom, pobednički je presudio američki žalbeni sud u petak. za administraciju predsednika Džoa Bajdena.

Peti okružni apelacioni sud SAD sa sedištem u Nju Orleansu u odluci 2-1 odbio je zahtev republike pod upravom republikanaca da poništi odluku saveznog sudije kojom mu je naređeno da pomeri niz bova postavljenih u Rio Grande u julu blizu Eagle Pass-a , Teksas.

Peto kolo je odlučilo da su plitke vode u kojima su postavljene bove plovne, što znači da američki zakon o životnoj sredini zahteva od Teksasa da dobije dozvolu od Inženjerskog korpusa američke vojske pre nego što ih instalira.

Administracija je tvrdila da barijera nezakonito blokira plovidbu i predstavlja humanitarnu zabrinutost.

Nakon što je administracija tužila Teksas u julu da ukloni barijeru, sudija Okružnog suda SAD sa sedištem u San Antoniju Dejvid Ezra naredio je državnim zvaničnicima da premeste bove na nasip na američkoj strani reke – koja služi kao granica sa susednim Meksikom – do kraja ishod parnice.

5. okrug potvrdio je tu odluku u petak, nanevši neuspeh guverneru Teksasa Gregu Abotu, republikancu. Abot tvrdi da je Bajden, demokrata, bio previše popustljiv prema graničnoj bezbednosti pošto je rekordan broj migranata uhvaćen u ilegalnom prelasku tokom njegovog predsednikovanja.

Teksas može zatražiti od punog 5. okruga da preispita odluku.

Sudija Don Vilet, Trampov imenovani, nije se složio sa svojim kolegama u presudi da je deo Rio Grandea gde su postavljene bove bio plovni. To područje reke je podmuklo i trenutno ne može da podnese komercijalni saobraćaj, rekao je Vilet.

Abotova kancelarija i Ministarstvo pravde SAD nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

Barijera je jedna od strategija koju je Abot koristio da spreči migrante da pređu reku, uključujući i namotke žilet žice postavljene duž obale reke. U četvrtak je savezni sudija odbio ponudu Teksasa da blokira federalne imigracione vlasti da unište žičanu ogradu.

Bajdenova administracija se suočila sa kritikama Teksasa i drugih država koje predvode republikanci zbog svoje imigracione i granične politike.

Administracija je 6. oktobra saopštila da će dodati delove graničnom zidu kako bi sprečila prelazak migranata iz Meksika, što je preokret koji obuhvata politiku potpisivanja republikanskog bivšeg predsednika Donalda Trampa.