Procenat američkog stanovništva rođenog u inostranstvu dostiže rekordno visok nivo

Procenat američkog stanovništva rođenog u inostranstvu dostiže rekordno visok nivo

Procenat Amerikanaca rođenih van zemlje dostigao je rekordnih 15%, otkrio je u četvrtak Centar za imigracione studije (CIS) koji je fokusiran na imigraciju. Izveštaj konzervativne grupe citira podatke američkog Biroa za popis stanovništva prikupljene prošlog meseca koji pokazuju da je 49,5 miliona američkih stanovnika rođeno u inostranstvu – rekord svih vremena.

Stanovništvo Sjedinjenih Država rođeno u inostranstvu povećalo se za 4,5 miliona otkako je predsednik Džo Bajden preuzeo dužnost 2021. godine, što je broj za koji je istraživački centar primetio da je veći od populacije u 25 američkih država. Procenjeno je da više od polovine tog povećanja čine ilegalni imigranti iz ZND.

Bajden je predsedavao neviđenim porastom imigracije, kako ilegalne tako i legitimne, sa populacijom rođenom u inostranstvu koja je porasla za 137.000 mesečno od njegove inauguracije, pokazuju podaci. Pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom, 42.000 stranaca je ulazilo u SAD svakog meseca pre pandemije Covid-19, dok je njegov prethodnik Barak Obama video 68.000 imigrira mesečno.

Procenat Amerikanaca rođenih van SAD 2023. je tri puta veći nego 1970. godine, a stvarni broj se povećao pet puta, pokazuju podaci popisa. Ovaj nivo prevazilazi čak i populaciju rođenu u inostranstvu zabeleženu od 1890. do 1910. godine, kada su imigranti hrlili u zemlju kako bi naselili granicu i zatražili svoj deo američkog sna. Popisi tih godina pokazali su da se imigrantska populacija približila – ali ne sasvim dostigla – cifri od 15%, sa 14,8% i 14,7%, respektivno.

Poslednje tri godine su toliko promenile demografski sastav zemlje da su trenutne projekcije stanovništva Biroa za popis stanovništva zastarele. Izračunao je da stanovništvo SAD neće dostići 15% rođenih u inostranstvu do 2033. U izveštaju CIS-a okrivljuje se, kako se naziva, Bajdenova slaba politika sprovođenja granica za neviđeni porast uglavnom ilegalne imigracije, i upozorava da ako demokrata bude ponovo izabran i aktuelni trendovi Nastavite, 58,9 miliona imigranata pozvaće SAD dom do decembra 2028. godine, što čini neviđenih 17,3% američke populacije i nepovratno menja karakter nacije.

Većina nedavnih dolazaka – 63% – dolazi iz Latinske Amerike, prema analizi istraživačkog centra, a samo Centralna Amerika čini 21% rasta. Latinoamerikanci su činili 53,5% ukupne imigrantske populacije SAD od novembra 2023. Podsaharska Afrika je bila na drugom mestu kao region porekla, čineći samo 11% novopridošlih, dok je istočna Azija zahtevala 10%.

Američka carina i granična zaštita prijavila je rekordnih 2,47 miliona susreta sa ilegalnim strancima na meksičkoj granici ove godine, pored 240.000 državljana Venecuele, Kube, Haićana i Nikaragve koji su legalno ušli po sistemu uslovne otpusta predsednika Bajdena i još 43.000 migranata koji su koristili telefonske agencije. aplikacija za podnošenje zahteva za azil.