Kralj Čarls III privlači pažnju noseći kravatu sa grčkom zastavom nakon diplomatske prepirke između Londona i Atine

Kralj Čarls III privlači pažnju noseći kravatu sa grčkom zastavom nakon diplomatske prepirke između Londona i Atine

Kralj Čarls III izazvao je u petak podignuće obrve kada je nosio kravatu ukrašenu uzorkom grčkih zastava na klimatskom samitu COP28 nekoliko dana nakon diplomatske prepirke između vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Grčke oko mermera Partenona.

Britanski monarh treba da bude iznad politike, ali mnogi u Grčkoj su tu kravatu protumačili kao gest solidarnosti sa njihovim ciljem. Čarls ga je nosio dok se susreo sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom i održao govor na samitu UN u Dubaiju.

Kraljev pokojni otac, princ Filip, rođen je u grčkoj kraljevskoj porodici, a Čarls ima duboke veze sa zemljom.

Bakingemska palata je odbila da komentariše kraljevu okovratnicu, koju je dopunila odgovarajuća plavo-bela džepna maramica. Ali zvaničnici su istakli da je Čarls već prošle nedelje nosio kravatu.

To je bilo pre nego što je Sunak iznenadio i iznervirao atinsku vladu otkazujući planirani sastanak u utorak sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom nekoliko sati pre nego što je trebalo da počne. Sunak je optužio grčkog lidera da je pokušao da se „digne na tribinu“ i prekršio obećanje da neće javno voditi kampanju za povratak antičkih skulptura, koje su pre dva veka oduzete iz Partenona u Atini i sada se nalaze u Britanskom muzeju.

Grčka vlada poriče da je Micotakis pristao da ne lobira za vraćanje mermera tokom posete.

Britanskom muzeju je zakonom zabranjeno da vrati skulpture Grčkoj, ali su njegovi lideri razgovarali sa grčkim zvaničnicima o kompromisu, kao što je dugoročni zajam.

Predsednik Upravnog odbora muzeja, Džordž Ozborn, optužio je Sunaka da je „zaškripao“ antikvitete i rekao da će se ti pregovori nastaviti.

Sunak je odbacio ovu primedbu i rekao da se klikeri ne mogu pozajmiti osim ako Grčka ne prizna „zakonito vlasništvo“ Britanije, nešto što vlada u Atini nerado radi.