Revolucionarna tehnologija omogućava neinvazivno snimanje dubokih krvnih sudova i protoka krvi

Revolucionarna tehnologija omogućava neinvazivno snimanje dubokih krvnih sudova i protoka krvi

Tim stručnjaka na čelu sa profesorom Lihong Vangom sa Caltech-a razvio je inovativnu tehnologiju nazvanu fotoakustična vektorska tomografija (PAVT), koja omogućava neinvazivno snimanje dubokih krvnih sudova kod ljudi. Ova tehnologija koristi lasersko svetlo koje apsorbuje hemoglobin, molekul koji nosi kiseonik u crvenim krvnim zrncima, kako bi generisala slike karakteristika tkiva.

U istraživanju objavljenom u časopisu Nature Biomedical Engineering, istraživači su pokazali da PAVT može ne samo prikazati prisustvo krvnih sudova i nivo oksigenacije, već i pratiti kako krv teče kroz te sudove. Ova revolucionarna tehnologija omogućava medicinskim stručnjacima da dobiju dublji uvid u fiziološke parametre povezane sa protokom krvi, što je od suštinskog značaja za dijagnostiku i praćenje različitih zdravstvenih stanja.

Profesor Vang ističe da je ovo prvi put da tehnologija omogućava merenje vektorskog protoka, pružajući informacije o brzini i pravcu kretanja krvi u krvnim sudovima. Ova inovacija otvara nove mogućnosti za istraživanje i dijagnostiku, pružajući preciznije informacije o hemodinamici u ljudskom telu.

Osim što omogućava snimanje dubokih krvnih sudova, PAVT takođe može kvantifikovati potrošnju kiseonika, pružajući važne informacije o metabolizmu. Ovo istraživanje predstavlja značajan korak napred u oblasti medicinskog slikanja i postavlja temelje za dalji razvoj inovativnih dijagnostičkih metoda.