Visok nivo anksioznosti, depresije primećen kod mlađih odraslih tokom pandemije

Visok nivo anksioznosti, depresije primećen kod mlađih odraslih tokom pandemije

Mlađi odrasli imali su visok nivo anksioznosti i depresije tokom prve dve godine pandemije COVID-19, prema studiji objavljenoj na mreži 30. novembra u JAMA Netvork Open.

Sarah Collier Villaume, dr Sarah Collier Villaume, sa Škole za obrazovanje i socijalnu politiku na Univerzitetu Northvestern u Evanstonu, Ilinois, i kolege sproveli su studiju poprečnog preseka kako bi ispitali starosne razlike u anksioznosti i depresiji tokom pandemije COVID-19 koristeći nacionalni reprezentativna onlajn anketa sprovedena između aprila 2020. i avgusta 2022. Studija je obuhvatila 3.028.923 ispitanika.

U višestrukim regresijskim analizama, istraživači su otkrili da su verovatni anksiozni i depresivni poremećaji identifikovani kod 40 odnosno 33 procenta odraslih od 18 do 39 godina; ovo u poređenju sa odgovarajućim vrednostima od 31 i 24 procenta onih od 40 do 59 godina i 20 i 16 procenata onih od 60 i više godina.

Za one od 40 godina i više, nivoi su opadali tokom perioda pandemije, ali su ostali povišeni za mlađe odrasle osobe. Identifikovano je nekoliko faktora povezanih sa ovim starosnim razlikama; anksioznost i depresija su se više povećale kod mlađih nego kod starijih osoba nakon porasta broja slučajeva COVID-19, ali su se manje smanjile nakon vakcinacije.

Ekonomska nesigurnost, kojoj su mlađi odrasli ljudi nesrazmerno izloženi, čini oko jedne trećine starosne razlike među osobama sa depresijom i anksioznošću.

„Iako ima više da se nauči o faktorima koji doprinose iskustvu mlađih odraslih u SAD sa anksioznošću i depresijom u trenutnom kontekstu, naši nalazi ukazuju na potrebu za brigom o mentalnom zdravlju i ekonomskim politikama koje ciljaju na potrebe mladih odraslih“, pišu autori.