Klimatske promene izazivaju porast broja insekata koji napadaju bademe, breskve, orahe

Klimatske promene izazivaju porast broja insekata koji napadaju bademe, breskve, orahe

Kao rezultat klimatskih promena, očekuje se da će se farme Golden Stejta suočiti sa porastom poljoprivrednih štetočina, što predstavlja pretnju za industriju specijalnih useva u Kaliforniji.

Predviđa se da će se populacija tri glavna štetočina insekata – moljca, breskvina grančica breskve i orijentalnog voćnog moljca – povećati uglavnom zbog porasta temperatura, prema studiji objavljenoj u časopisu Science of the Total Environment od strane tima istraživača sa UC Merced, Univerzitet Kalifornije za poljoprivredu i prirodne resurse i Kalifornijsko klimatsko središte Ministarstva poljoprivrede SAD.

„Ove tri štetočine su poznate po tome što zaraze većinu voćnjaka oraha, badema i breskvi u Kaliforniji, uzrokujući velike štete smanjenjem kvaliteta voća i orašastih plodova“, rekla je koautorka studije Jhalendra Rijal, savetnik za integrisano upravljanje štetočinama UC Cooperative Ektension i entomolog za okruga Stanislaus, San Joakuin i Merced.

Klimatske promene mogu dovesti do promene vremena godišnjih doba, uključujući toplije zime, ranija proleća i toplija leta, a ovi uslovi mogu poremetiti prirodne životne cikluse štetočina.

Novo istraživanje, koje je predvodio Prakash Jha, naučnik pomoćnika projekta za poljoprivredu i prirodne resurse UC sa sjedištem u UC Merced, uporedilo je populacije štetočina u nedavnoj i budućoj klimi. Naučnici su koristili temperaturne projekcije iz naučnih modela kako bi predvideli potencijalni uticaj klimatskih promena na moljca (Cidia pomonella), breskvine grančice (Anarsia lineatella) i orijentalnog voćnog moljca (Grapholita molesta).

Studija UC otkrila je da se zbog povećanja temperature očekuje da će se ovi insekti pojaviti do 28 dana ranije u proleće i da se očekuje da će se vreme između generacija skratiti do 19 dana. Promene mogu biti postepene, ali studija predviđa da bismo mogli videti do pola generacije ovih štetočina dodati u narednih 20 do 30 godina.

Povećanje populacija ovih štetočina predstavlja ozbiljnu pretnju za buduće upravljanje štetočinama, što bi kasnije uticalo na ekonomiju države i zapošljavanje u vezi sa specijalnim usevima, upozorio je Rijal.

„Moljac je primarna štetočina kalifornijskih oraha, koji zauzimaju preko 365.000 hektara“, rekao je Rijal. „Slično, breskvina grančica breskve i orijentalni voćni moljac su dve glavne ekonomske štetočine breskve. Uzgajivači moraju da kontrolišu skoro svaku generaciju ovih štetočina da bi zaštitili plod.

„Dodatne generacije ovih štetočina tokom iste vegetacijske sezone će verovatno povećati štetu na usevu. To svakako povećava broj prskanja potrebnih za suzbijanje ovih štetočina, povećavajući troškove proizvodnje za uzgajivače. Plus, veća upotreba insekticida ima posledice po korisne insekte i Životna sredina.“

Uzgajivači će možda morati da prilagode svoje strategije upravljanja štetočinama kako bi se pozabavili uticajem klimatskih promena na ove štetočine.

Smernice UC za integrisano upravljanje štetočinama godinama predlažu da se zamke orijentalnog voćnog moljca stave u voćnjake breskve do 15. februara u dolini San Hoakin i 20. februara u dolini Sakramento.

„U poslednjih sedam godina, verovatno zbog toplije zime, kao što je sugerisano u ovoj studiji, primetili smo početak aktivnosti moljca u zamkama (koji se nazivaju i biofiks) već 14. februara“, rekao je Rijal, „što znači da je zamka datum postavljanja mora da se pomeri ranije da bi se uhvatila aktivnost prvog moljca. Revidiramo smernice kako bismo promenili datum postavljanja zamke na 7. februar za celu Centralnu dolinu.“

Razvijanje holističke strategije klimatski pametnog upravljanja štetočinama će izgraditi otpornost, rekao je Jha. Ovaj pristup kombinuje kontrolu štetočina sa prevencijom i smanjenjem, kao što je sadnja sorti useva otpornih na štetočine, dezinfekcija voćnjaka tokom zime, rana berba kako bi se izbegla kasnija zaraza štetočina, korišćenje biološke kontrole kao što su prirodni neprijatelji i primena tehnika ometanja parenja.

„Što je još važnije, usvajanje predviđanja štetočina – uključujući dugoročno predviđanje i kratkoročno potencijalno izbijanje, otkrivanje štetočina i rano otkrivanje – biće od suštinskog značaja za borbu protiv rastuće pretnje koju predstavljaju ovi štetočini“, rekao je Dža.

Istraživanje će biti od ključnog značaja za pružanje podrške uzgajivačima i smernica o najnovijim dostignućima u upravljanju štetočinama i kako da prilagode svoju praksu.

„Uticaji klimatskih promena na štetočine i rezultirajući uticaji na poljoprivrednu proizvodnju su značajni, ali se često ne istražuju ili kvantifikuju“, rekao je Tapan Pathak, specijalista UC Cooperative Ektension za prilagođavanje klime u poljoprivredi sa sedištem u UC Merced.

„Informacije iz ovog istraživanja neće samo pomoći poljoprivrednicima da shvate uticaje za strateško planiranje, već će takođe informisati poljoprivrednu industriju da ulaže u stvaranje sorti otpornijih na ove štetne poljoprivredne štetočine“, dodao je Pathak.

„Ove informacije ćemo koristiti za ažuriranje alata CalAgroClimate, koji informiše poljoprivrednike o napretku ovih štetočina tokom sezone kako bi mogli da preduzmu korake za efikasno upravljanje štetočinama.“