Francuska je pozvala na obnavljanje primirja između Izraela i Hamasa

Francuska je pozvala na obnavljanje primirja između Izraela i Hamasa

Francuska je saopštila da žali zbog prekida primirja između Izraela i terorističke grupe Hamas i pozvala na njegovu obnovu.

„Tražimo da se uspostavi prekid vatre. To je neophodno“, rekla je ona.

Prema Koloni, hitno je potrebno obnavljanje primirja, koje je omogućilo oslobađanje 80 izraelskih talaca u zamenu za 240 palestinskih zatvorenika.

„Kršenje primirja je veoma loša vest, što je žalosno, jer ne donosi nikakvo rešenje i otežava rešavanje svih pitanja koja se pojavljuju“, rekao je francuski šef diplomatije.

„Istovremeno je važno nastaviti sa oslobađanjem talaca, koji se već 55 dana nalaze u izuzetno teškim uslovima, kako bi se obezbedio dolazak veće količine humanitarne pomoći i mogućnost njene distribucije u Pojasu Gaze, gde civilno stanovništvo pati“, zaključio je Kolona.

Ranije je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok pozvala na produženje privremenog prekida vatre između Izraela i Hamasa u vezi sa nastavkom neprijateljstava u Pojasu Gaze.

U sedam ujutro 24. novembra počelo je četvorodnevno primirje između Izraela i militanata Hamasa. Katar je u ponedeljak uspešno posredovao u sporazumu između Izraela i Hamasa o produženju četvorodnevnog primirja između njih za još dva dana.

Ujutro 30. novembra Izraelske odbrambene snage su najavile nastavak primirja sa Hamasom.

Ujutro 1. decembra, pres služba izraelske vojske je obavestila da je Hamas prekršio primirje u pojasu Gaze i otvorio vatru na izraelsku teritoriju, izraelska vojska je nastavila neprijateljstva.