Manastir Visoki Dečani odbacuje lažne tvrdnje o kupovini imovine

Manastir Visoki Dečani odbacuje lažne tvrdnje o kupovini imovine

Manastir Visoki Dečani odlučno je opovrgao tvrdnje članova vladajuće stranke na Kosovu, Pokreta Samoopredeljenje, koji su tvrdili da manastir kupuje imovinu od Srba u susednim selima „s političkom agendom“.

Poslanica Pokreta Samoopredeljenje, Fatmire Muljhadža Kolčaku, izazvala je kontroverze tvrdnjama da manastir kupuje kuće od lokalnih Srba u Goraždevcu kako bi sprečio naseljavanje Albanaca na tom području. Međutim, manastir je odbacio ove optužbe kao potpuno lažne i zlonamerne.

U zvaničnom saopštenju, manastir je naglasio da nema nameru, niti poseduje sredstva za bilo kakve aktivnosti koje se povezuju sa kupovinom imovine radi političkih ciljeva. Manastir je dodatno istakao da je njihovo jedino angažovanje bilo u pomoći jednoj srpskoj porodici pre nekoliko godina, a da manastir ne koristi niti stiče bilo kakvu imovinu u lokalnim selima.

„Ova činjenica se lako može proveriti kroz katastarsku evidenciju. Verujemo da ove obmanjujuće medijske izjave nekih političkih krugova kosovskih Albanaca imaju za cilj da izazovu etničko i versko neprijateljstvo i šire dezinformacije, što oštro osuđujemo. Naša posvećenost ostaje čvrsta ka negovanju harmonije i razumevanja među svim zajednicama,” naglasio je manastir u saopštenju.

Ove tvrdnje dolaze u vreme kada se pitanja imovine često koriste u političke svrhe, a Manastir Visoki Dečani ističe svoju posvećenost očuvanju mira i međusobnog razumevanja među zajednicama.