Veoma visok nivo ‘dobrog holesterola’ može biti povezan sa rizikom od demencije

Veoma visok nivo ‘dobrog holesterola’ može biti povezan sa rizikom od demencije

Nenormalno visoki nivoi HDL-C, kolokvijalno poznati kao „dobar holesterol“, povezani su sa povećanim rizikom od demencije kod starijih osoba, pokazala je studija koju je vodio Univerzitet Monaš.

Istraživači su rekli da su veoma visoki nivoi HDL-C povezani sa rizikom od demencije u ovoj studiji bili neuobičajeni i nisu povezani sa ishranom, ali je veća verovatnoća da odražavaju metabolički poremećaj.

Nalazi mogu pomoći lekarima da prepoznaju grupu starijih pacijenata koji su potencijalno izloženi riziku od demencije, posebno kod onih od 75 i više godina.

Objavljeno u The Lancet Regional Health-Vestern Pacific, ovo je jedna od najvećih studija o povišenim nivoima HDL-C i demencije kod prvobitno zdravih starijih ljudi starijih od 70 godina, upisanih u ASPREE studiju.

Tokom prosečnih 6,3 godine, primećeno je da učesnici sa veoma visokim HDL-C (>80 mg/dL ili >2,07 mmol/L) pri ulasku u studiju imaju 27% veći rizik od demencije u poređenju sa učesnicima sa optimalnim nivoima HDL-C, dok su oni stariji od 75 godina takođe pokazali 42% povećan rizik u poređenju sa onima sa optimalnim nivoima.

Veoma visoki nivoi HDL-C su kategorisani kao 80 mg/dL (>2,07 mmol/L) ili više. Optimalni nivo HDL-C od 40 do 60 mg/dL (1,03–1,55 mmol/L) za muškarce i 50 do 60 mg/dL (1,55–2,07 mmol/L) za žene je generalno bio koristan za zdravlje srca.

Među 18.668 učesnika uključenih u ovu analizu, 2.709 je imalo veoma visok HDL-C pri ulasku u studiju, sa 38 incidenata demencije kod osoba mlađih od 75 godina sa veoma visokim nivoima, i 101 kod onih od 75 i više godina sa veoma visokim nivoima.

Prvi autor i viši naučni saradnik Fakulteta javnog zdravlja i preventivne medicine Univerziteta Monash, dr Monira Hussain, rekla je da su potrebna dalja istraživanja da bi se objasnilo zašto se čini da veoma visok nivo HDL holesterola utiče na rizik od demencije.

Dr Hussain je rekao da bi ovi nalazi studije mogli pomoći da poboljšamo naše razumijevanje mehanizama iza demencije, ali je potrebno više istraživanja.

„Iako znamo da je HDL holesterol važan za kardiovaskularno zdravlje, ova studija sugeriše da su nam potrebna dalja istraživanja kako bismo razumeli ulogu veoma visokog HDL holesterola u kontekstu zdravlja mozga“, rekla je ona.

„Možda bi bilo korisno uzeti u obzir veoma visoke nivoe HDL holesterola u algoritmima za predviđanje rizika od demencije.“

Ispitivanje Aspirin in Reducing Events in the Elderli (ASPREE) je dvostruko slepo, randomizovano, placebo kontrolisano ispitivanje dnevnog unosa aspirina kod zdravih starijih ljudi. ASPREE je regrutovao 16.703 učesnika starosti ≥70 godina (iz Australije) i 2.411 učesnika starosti ≥65 godina (iz SAD) između 2010. i 2014. Učesnici nisu imali dijagnostikovanu kardiovaskularnu bolest, demenciju, fizički invaliditet ili životnu opasnost. Studija se nastavlja u fazi praćenja opservacije, ASPREE-KST (Proširenje).