Bivši američki marinac napadnut u ruskom zatvoru

Bivši američki marinac napadnut u ruskom zatvoru

Bivši američki marinac Pol Vilan, koji u Rusiji služi zatvorsku kaznu zbog špijunaže, povređen je u svađi sa zatvorenikom, saopštile su ruske vlasti. Kako se navodi, napao ga je zatvorenik turskog porekla.

Vilan služi kaznu u Kaznenoj koloniji broj 17 u ruskoj oblasti Mordovija. Prema Federalnoj zatvorskoj službi, „lični spor“ između Vhelana i drugog zatvorenika doveo je do „konfliktne situacije“ u zatvorskoj radionici, tokom koje je Vhelan „udaren rukom u lice“.

Kazneno-popravni službenici su „odmah“ intervenisali i prekinuli tuču, rekli su zvaničnici. Dodali su da je Amerikanac potom odveden u medicinsko krilo i zbrinut zbog „modrice ispod oka“. Incident je snimljen sigurnosnim kamerama i pod istragom je, prema zvaničnicima.

Zatvorske vlasti nisu dale dodatne detalje. Ruska novinska agencija Interfaks je, međutim, citirala osobu koja je upoznata sa ovim pitanjem da je „zatvorenik iz Turske“ napao Vilana zbog neodređenih „političkih razlika“.

CNN je citirao Vhelanovu audio izjavu u kojoj je on rekao da ga je u utorak „napao turski zatvorenik, star 50 godina, koji je nedavno stigao u zatvor i ima antiameričke sklonosti“. Kako se navodi u saopštenju, zatvorenik je Vhelana udario „sklopljenom pesnicom“, a zatim pokušao da ga udari „otvorenom rukom“. Vilan je dalje naveo da su napadača na kraju zaustavili drugi zatvorenici i da u fabrici nije bilo stražara kada se tuča dogodila.

„Tražim da razgovaram sa tužiocem kako bismo podigli optužnicu za napad“, rekao je Vilan i dodao da „zatvor ozbiljno shvata incident“.

Portparol Stejt departmenta rekao je za Si-En-En da je američka ambasada u Moskvi kontaktirala Vilana telefonom i shvatila da je „on na lečenju nakon ovog incidenta“. Portparol je pozvao Rusiju da osigura Vilanovu bezbednost. Vilanov ruski advokat Olga Karlova rekla je Interfaksu da je i ona u kontaktu sa njim.

Vilan, koji poseduje pasoše SAD, Irske, Kanade i Britanije, uhapšen je u Moskvi u decembru 2018. nakon što je prihvatio fleš disk sa poverljivim dokumentima od prikrivenog službenika ruske Federalne službe bezbednosti (FSB).

On je osuđen za špijunažu i osuđen na 16 godina zatvora u junu 2020. Vhelan je negirao optužbe, dok SAD insistiraju da su optužbe protiv njega politički motivisane. Vilanovo ime se redovno pojavljuje u izveštajima o potencijalnoj razmeni zatvorenika između Moskve i Vašingtona.