Pentagon: SAD za sada nastavljaju da lete avionom Osprei u Japanu

Pentagon: SAD za sada nastavljaju da lete avionom Osprei u Japanu

Sjedinjene Države za sada nastavljaju da obavljaju svoje vojne letove Osprei-a, saopštio je Pentagon u četvrtak, iako je Japan rekao da je tražio od SAD da obustave sve letove V-22 Osprei koji nisu vanredni. teritorija nakon što je jedan pao u more u sredu u zapadnom Japanu.

Na brifingu u Vašingtonu, Pentagon je rekao da su nastavljene operacije potrage i spasavanja za osmoricu u avionu.

„Ne pratim zvaničan zahtev primljen ovde u odeljenje“, rekla je portparol Pentagona Sabrina Sing novinarima.

„Trenutno, Ospreis i dalje rade u Japanu“, dodala je ona.

Uzrok pada je u toku istrage.

Japanska obalska straža je u sredu saopštila da je nešto što je izgledalo kao olupina V-22 Osprei sa nagibnim rotorom i jedna osoba, za koju je kasnije potvrđeno da je umrla, pronađeni na oko 3 km od obale.

„Pojava takve nesreće izaziva veliku uznemirenost kod ljudi u regionu… i mi tražimo od američke strane da sprovede letove Ospreis raspoređenih u Japanu nakon što se potvrdi da su ovi letovi bezbedni“, rekao je japanski ministar odbrane Minoru Kihara u parlamentu u četvrtak.

Japanske samoodbrambene snage (SDF), koje takođe upravljaju Ospreis-om, obustaviće letove transportnog aviona dok se ne razjasne okolnosti incidenta, rekao je drugi zvaničnik ministarstva odbrane.

Obraćajući se novinarima kasnije uveče, Kihara je potvrdio izveštaje da američka vojska još uvek koristi svoje Osprei, rekavši da je japanski regionalni odbrambeni biro izbrojao 20 sletanja i poletanja Ospreia oko američkih baza do 15.30 časova. u četvrtak.

Portparol američkih vojnih snaga u Japanu nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

„Naš fokus je na tekućim operacijama potrage i spasavanja i molimo se za bezbedan povratak“, rekao je Rahm Emanuel, američki ambasador u Japanu, u objavi na Ks.

Svedoci su rekli da je levi motor letelice gorio dok se približavao aerodromu radi prinudnog sletanja po jasnom vremenu i slabom vetru, prenose mediji.

Razvili su ga Boeing i Bell Helicopter u vlasništvu Tektrona, hibridni V-22, koji može da sleti i poleti kao helikopter i leti kao avion sa fiksnim krilima, upravlja US Air Snage, marinci i mornarica i japanski SDF.

Raspoređivanje aviona u Japanu bilo je kontroverzno, a kritičari vojnog prisustva SAD na jugozapadnim ostrvima kažu da je podložan nesrećama. SAD i Japan kažu da je bezbedno.

„Veoma je žalosno i to uopšte ne bi trebalo da se desi“, rekao je Kihara novinarima u četvrtak uveče, upitan da kaže šta misli o nesreći koja se dogodila u jugozapadnom regionu Japana, gde su američki marinci uglavnom bazirani.

Japan je domaćin najveće prekookeanske koncentracije američke vojne moći, u kojoj se nalazi jedina raspoređena američka udarna grupa, njeno azijsko čvorište za vazdušni transport, borbene eskadrile i ekspedicione snage američkog marinskog korpusa.

U avgustu se američki Osprei srušio kod obale severne Australije dok je prevozio trupe tokom rutinske vojne vežbe, ubivši tri američka marinca.

Još jedan se srušio u okean kod južnog ostrva Okinava u decembru 2016. godine, što je bio prvi takav incident u Japanu, što je dovelo do privremenog prizemljenja aviona američke vojske.

Poslednja smrtonosna nesreća američkog vojnog aviona u Japanu bila je 2018. godine, kada je u sudaru tokom leta tokom vežbe poginulo šest osoba, saopštilo je ministarstvo odbrane.