Kralj, premijer i šef britanskog ministarstva spoljnih poslova otišli ​​su na klimatski samit odvojenim avionima

Kralj, premijer i šef britanskog ministarstva spoljnih poslova otišli ​​su na klimatski samit odvojenim avionima

Vlada britanskog premijera Rišija Sunaka kritikovana je zbog odluke da pošalje Sunaka, ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona i kralja Čarlsa III na klimatsku konferenciju COP28 u Dubaiju u odvojenim avionima.

Dauning strit je u četvrtak potvrdio da će Sunak, Kameron i Čarls otputovati na samit o klimi čiji je cilj smanjenje globalne emisije gasova staklene bašte, svaki svojim avionom.

Tamo je objašnjeno da šef britanskog ministarstva spoljnih poslova ne može da putuje sa premijerom, jer vladini zvaničnici treba da lete komercijalnim, a ne čarter letovima. Osim toga, Kameron je leteo odvojeno jer je učestvovao na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja NATO-a u Briselu.

„Pristup ove vlade u borbi protiv klimatskih promena&ml; nije da zabrani ili smanji broj ljudi koji mogu da lete, već da ulažu u nove tehnologije budućnosti“, naglašavaju iz Sunakovog kabineta.

Tamo je objašnjeno da su avioni premijera i kralja delimično koristili avio gorivo, što dovodi do manjeg obima štetnih emisija.

Međutim, opozicione stranke i aktivisti optužili su britanskog premijera za „klimatsko licemerje”, kritikujući upotrebu pojedinačnih aviona kao „užasan primer” i „rasipanje novca poreskih obveznika”, navodi The Independent.

Sunak je i ranije bio kritikovan zbog svojih stalnih letova na račun poreskih obveznika. Prethodno je procenjeno da je britanski premijer svakih osam dana po preuzimanju dužnosti koristio privatni avion da obleti zemlju.

Većina Britanaca anketiranih u avgustu kaže da bi Riši Sunak trebalo da koristi javni prevoz, a ne privatni helikopter ili avion, za kretanje, čak i ako to uzrokuje kašnjenja.