Zvaničnik Paragvaja podneo ostavku nakon potpisivanja sporazuma sa izmišljenom državom

Zvaničnik Paragvaja podneo ostavku nakon potpisivanja sporazuma sa izmišljenom državom

Zvaničnik paragvajske vlade smenjen je nakon što je otkriveno da je potpisao memorandum o razumevanju sa predstavnicima izmišljene zemlje odbeglog indijskog gurua, koji su takođe prevarili nekoliko lokalnih zvaničnika u toj južnoameričkoj zemlji.

Ovo otkriće je izazvalo skandal – i mnogo ismevanja na društvenim mrežama – u Paragvaju, ali teško da je to prvi put da su predstavnici Sjedinjenih Država Kailasa prevarili međunarodne lidere. Ranije ove godine uspeli su da učestvuju na sastanku komiteta Ujedinjenih nacija u Ženevi i takođe su potpisali sporazume sa lokalnim liderima u Sjedinjenim Državama i Kanadi.

Arnaldo Čamoro je smenjen na mestu šefa kabineta paragvajskog ministarstva poljoprivrede u sredu ubrzo nakon što je otkriveno da je potpisao „proklamaciju“ sa predstavnicima Sjedinjenih Država Kailasa.

Između ostalog, u „proglasu“ od 16. oktobra izražena je „iskrena želja i preporuka da vlada Paragvaja razmotri, istraži i aktivno traži uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Sjedinjenim Državama Kailasa i podrži prijem Sjedinjenih Država Kailasa kao suverena i nezavisna država u raznim međunarodnim organizacijama, uključujući, između ostalih, Ujedinjene nacije“, navodi se u kopiji sporazuma objavljenom na društvenim mrežama.

Predstavnici izmišljene zemlje sastali su se sa Čamorom i ministrom poljoprivrede Karlosom Himenesom, rekao je Čamoro u radio intervjuu.

Tokom intervjua, Chamorro je prepoznao da ne zna gde se Kailasa nalazi i rekao je da je potpisao ono što je okarakterisao kao „memorandum o razumevanju“ jer su ponudili pomoć Paragvaju oko raznih pitanja, uključujući navodnjavanje.

Fotografije objavljene na Kailasinim nalozima na društvenim mrežama takođe pokazuju kako predstavnici izmišljene zemlje potpisuju sporazume sa lokalnim liderima opština Marija Antonija i Karpai. Nalog na društvenim mrežama proslavio je svako od ovih potpisa.

Na Kailasinoj veb stranici, izmišljena zemlja je opisana kao „oživljavanje drevne prosvetljene hinduističke civilizacije koju oživljavaju raseljeni hindusi iz celog sveta“. Predvodi ga samozvani guru, Nithiananda, koji je tražen u Indiji po nekoliko optužbi, uključujući seksualni napad. Ne zna se gde se nalazi.

Predstavnici Sjedinjenih Država Kailasa učestvovali su na dva sastanka komiteta UN u Ženevi u februaru, navode mediji.

U martu je gradska vijećnica Njuarka u Nju Džersiju priznala da je prevarena kada je potpisala sporazum o bratskom gradu sa Kailasom.