Londonski savet odbacio plan Hanuke menore zbog „mogućeg vandalizma“

Londonski savet odbacio plan Hanuke menore zbog „mogućeg vandalizma“

Opština Havering u istočnom Londonu odustala je od svojih planova da ove godine podigne tradicionalnu menoru Hanuke ispred Gradske kuće, odlučivši se da samo nakratko postavi „privremenu instalaciju“ umesto nje.

Lokalno veće je taj potez pripisalo „eskalaciji tenzija zbog sukoba na Bliskom istoku“ i ostalo je pri svojoj odluci uprkos oštrim kritikama, koje su uključivale optužbe za „kukavičluk“, pa čak i za „antisemitizam“.

Odluku o ukidanju izložbe radi proslave predstojećeg jevrejskog festivala prvi su izvestili lokalni mediji u sredu. Savet Haveringa je tvrdio da bi postavljanje Hanukije, specijalnog kandelabra sa devet krakova koji se tradicionalno pali tokom osmodnevnog praznika, koji se obično naziva jednostavno „Hanuka menora“, „rizikovao dalje rasplamsavanje tenzija“ u zajednici.

Umesto toga, veće je saopštilo da će podići „privremenu instalaciju“ da obeleži početak Hanuke, koja će biti demontirana odmah nakon događaja.

Ovaj potez oštro su kritikovale i grupe za prava Jevreja i političari, a lokalni konzervativni poslanik Endrju Rozindel izrazio je „ozbiljnu zabrinutost“ zbog te odluke.

„Ako bi ovo bilo tačno, ovo bi bila teška uvreda za jevrejsku zajednicu u Romfordu. U suštini, ovo je pitanje verskih sloboda i nema nikakve veze sa aktuelnim dešavanjima na Bliskom istoku“, naveo je poslanik.

Kampanja protiv antisemitizma, nevladina organizacija sa sedištem u Londonu, kritikovala je odluku saveta kao prikaz „kukavičluka“ i kršenja njenih javnih dužnosti.

„U trenutku kada se skoro sedam od 10 britanskih Jevreja plaši da javno iskaže svoj identitet, ovo je monumentalno napuštanje dužnosti“, rekla je grupa.

U svetlu kritika, savet je u četvrtak objavio detaljnu izjavu u kojoj se obavezao da će ostati pri svojoj odluci i dao razloge za odustajanje od planova za izlaganje menore.

„Shvatamo da je ovo izuzetno osetljivo pitanje, ali u svetlu eskalacije tenzija usled sukoba na Bliskom istoku, postavljanje kandelabra sada neće biti bez rizika za Savet, naše partnere, osoblje i lokalno stanovništvo. Takođe bismo bili zabrinuti zbog bilo kakvog vandalizma ili druge akcije protiv instalacije“, objasnio je savet, dodajući da je sukob između Izraela i Hamasa već izazvao „povećan broj zločina iz mržnje u Haveringu, kako prema Jevrejima tako i prema muslimanima“. zajednica.”

Savet je snažno negirao bilo kakve optužbe o antisemitizmu, insistirajući da je takva izjava „kategorički neistinita i da će takve izjave verovatno podstaći dalje nemire u našim zajednicama“.

„Savet je vijorio izraelsku zastavu u znak solidarnosti nakon gnusnog terorističkog napada na narod Izraela i mi nastavljamo da stojimo uz naše lokalne jevrejske zajednice“, dodaje se, izražavajući nadu „da će se tenzije u zajednici smiriti“ do proslava sledeće godine.