Astronomi su uočili džinovski tok zvezda između galaksija

Astronomi su uočili džinovski tok zvezda između galaksija

Na njihovo iznenađenje, međunarodni tim istraživača otkrio je ogroman i izuzetno slab tok zvezda između galaksija. Dok su tokovi već poznati u našoj galaksiji iu obližnjim galaksijama, ovo je prvi put da je uočen potok koji teče između galaksija. To je najveći tok otkriven do danas. Astronomi su objavili svoja otkrića u časopisu Astronomija & Astrofizika.

Prva zapažanja obavljena su relativno malim teleskopom od 70 centimetara astronoma Majkla Riča u Kaliforniji (Sjedinjene Američke Države). Zatim su istraživači fokusirali 4,2-metarski teleskop Villiam Herschel (La Palma, Španija) na to područje. Nakon obrade slike, videli su izuzetno slab tok više od 10 puta duži od našeg Mlečnog puta. Čini se da potok pluta u sredini okruženja klastera, a nije povezan ni sa jednom galaksijom. Istraživači su ga nazvali Giant Coma Stream.

„Ovaj džinovski potok je slučajno prešao naš put“, objašnjava glavni istraživač Havijer Roman. Povezan je sa Univerzitetom Groningen (Holandija) i Univerzitetom La Laguna na Tenerifima (Španija). „Proučavali smo oreole zvezda koje se nalaze oko velikih galaksija.

Otkriće Giant Coma Stream-a je izvanredno jer je to prilično krhka struktura usred neprijateljskog okruženja galaksija koje se međusobno privlače i odbijaju. Koautor Reinier Peletier (Univerzitet u Groningenu, Holandija) objašnjava: „U međuvremenu, uspeli smo da simuliramo tako ogromne tokove u računaru. Stoga očekujemo da ćemo ih pronaći više. Na primer, ako tražimo sa budućim 39 -metar ELT i kada Euklid počne da proizvodi podatke.“

Sa velikim budućim teleskopima, istraživači se ne nadaju samo da će otkriti nove džinovske tokove. Takođe žele da zumiraju sam potok Giant Coma. „Voleli bismo da posmatramo pojedinačne zvezde u i blizu potoka i naučimo više o tamnoj materiji“, kaže Peletije.

Jato Koma je jedno od najbolje proučavanih jata galaksija. Sadrži hiljade galaksija na udaljenosti od oko 300 miliona svetlosnih godina od Zemlje u pravcu severnog sazvežđa Koma Berenike. 1933. godine, švajcarski astronom Fric Cviki pokazao je da se galaksije u jatu kreću prebrzo ako se uzme u obzir samo količina vidljive materije. Shvatio je da mora postojati tamna materija koja drži stvari zajedno. Tačna priroda tamne materije je još uvek nepoznata.